На 15 ноември отбелязваме 100 години от рождението на известната

...
На 15 ноември отбелязваме 100 години от рождението на известната
Коментари Харесай

Спомен за проф. Лили Атанасова

На 15 ноември означаваме 100 години от рождението на известната българска пианистка и клавирен възпитател - проф. Лили Атанасова. 

Нейните възпитаници я обожаваха, споделяха какъв брой е взискателна, строга и в това време - съпричастна към техните проблеми. Тя беше предмет на всеобщо удивление - евентуално тъй като беше млада, беше по-близо до студентите по дух, беше и изтъкната концертираща пианистка. Нейни възпитаници са някои от най-известните наши пианисти: Павлина Бешкова, Атанас Куртев, Виктор Чучков, Майер Франк, Милена Куртева, Анжела Тошева и още доста други. 

Родена е в фамилията на Георги Атанасов – преподавател по музика, приключил пиано и комбинация в Прага. Първите уроци по музика получава от татко си. 13-годишна постъпва в Средния отдел на Музикалната академия. 15-годишна изнася първия си независим концерт. 

Лили Атанасова стартира кариерата си на възпитател незабавно след завършването на Музикалната академия през 1944 година в класа на проф. Андрей Стоянов. След това става негова асистентка, а от 1946 година е постоянен учител. От 1964 година е професор и отделя идващите 45 години от живота си на тази активност. Може би това я кара да приключи концертната си кариера през  60-те години на ХХ век.

А като пианистка Лили Атанасова също е блестяща - потвърждава го с присъединяване си в Първото общобългарско съревнование за артисти и инструменталисти през 1948 година Следващата година - и на Шопеновия клавирен конкурс във Варшава. Впечатляващо тя извършва Концерт за пиано и оркестър във фа минор от Шопен, изнася рецитали с Шопенови произведения. С цигуларя Владимир Аврамов за първи път у нас извършват интеграл " Сонатите за цигулка и пиано от Моцарт ". В репертоара на Атанасова влизат още клавирни пиеси от Брамс, Менделсон, Шуберт, Шуман, съветски и български композитори. 

Много време и старания проф. Лили Атанасова отделя за младите музиканти, като оглавява комисията за интернационалните състезания за инструменталисти; взе участие в управлението на Международния фестивал Лауреатски дни „ Катя Попова “ в Плевен. В интервала 1966/1972 г. е декан на Инструменталния факултет, а по-късно 4 години е заместник-ректор на Академията.

Умира на 31 януари 2004 година

В Златния фонд на БНР е непокътнато интевю с проф. Лили Атанасова, в което тя приказва за живота и кариерата си. Чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР