На 15-и март се отбелязваСветовния ден на потребителите. На този

...
На 15-и март се отбелязваСветовния ден на потребителите. На този
Коментари Харесай

15-и март е Световен ден на потребителя

На 15-и март се отбелязваСветовния ден на потребителите. На този ден преди повече от 60 години за първи път са дефинирани главните права на потребителите:

Правото на сигурност. Правото на информация. Правото на избор. Правото да бъдеш чут.През годините с развиването на стопанската система, глобализацията, отварянето на границите на страните и свободното придвижване на артикули и услуги, нараства и смисъла на потребителската отбрана.

Потребителите в Европейския съюз получават от ден на ден права: правото на обучение по въпроси, отнасящи се до отбраната им; право на неподвеждаща реклама; право дефектните артикули да бъдат ремонтирани или заменени; право на контракти без неравноправни клаузи; право за връщане на артикули, закупени от разстояние, в период от 14 дни; право на безвъзмездна помощ от Европейските потребителски центрове за проблеми с търговци в чужбина; правото на сдружаване.

Всички тези права и редица други са обезпечени за потребителите от Европейския съюз чрез развиването на нормативната база и настоящи контролни органи. Тяхната реализация е подкрепена от напъните на неправителствени организации и браншови сдружения.

За първи път Световният ден на потребителите се отбелязва на 15-ти март 1983 година и от този момент се трансформира във значима дата за всички организации и институции, ангажирани със отбрана правата на потребителите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР