На 15 февруари 1989 г. последният войник от експедиционния корпус

...
На 15 февруари 1989 г. последният войник от експедиционния корпус
Коментари Харесай

15 февруари 1989 г. СССР се изтегля от Афганистан

На 15 февруари 1989 година последният боец от експедиционния корпус на непобедимата Червена войска се изтегля от Афганистан. Поне такова беше главното обръщение на тогавашната агитация.

Това не беше просто война, това си беше безчовечие. Така преди време Едуард Шеварнадзе разказа пред Дойче веле руската намеса в Афганистан, която се трансформира в най-дългата война, водена в миналото от Съветския съюз.

Всичко стартира в навечерието на Коледните празници през 1979 година. Части на Червената войска са изпратени в помощ на социалистическото държавно управление в Кабул. Москва се надява, че посредством военната намеса ще успее да наложи държавно управление, което да следва заръките й. Концепцията сработва, само че единствено в афганистанската столица. В отдалечените региони на страната съпротивата бързо се разраства, а ислямските муджахидини стартират война против "безбожния режим " в Кабул и непознатите окупатори.

Те получават поддръжка от Съединени американски щати и Саудитска Арабия. Пакистан се трансформира в съществена база на муджахидините и на Централно разузнавателно управление на САЩ. Сред хиляди доброволци в редиците на муджахидините Осама бин Ладен е просто име.

Тогавашният водач на Съюз на съветските социалистически републики Леонид Брежнев отхвърля да преразгледа тактиката. Той упорства за военно решение на спора. Позицията на Кремъл не се трансформира и при неговите наследници.

При избора на Михаил Горбачов за общоприет секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз е ясно, че тогавашното общество на Съюз на съветските социалистически републики не желае тази война. На Горбачов принадлежат думите, че „ Афганистан е нашата кървяща рана”.

Така се стига до 15 февруари 1989 година Командващият руския контингент генерал-лейтенант Борис Громов финален мина моста през река Аму Даря, гранична сред Съюз на съветските социалистически републики и Афганистан.

Голяма част от върналите се от войната "афганци " влязоха в подземните структури на проведената престъпност, други се сраснаха с наркосредите, а трети потънаха в мизерията.

Опитът на Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати да „ премерят сили на неутрална територия” докара освен до рухването на социалистически блок, само че и до непредвидими промени в ислямския свят и в радикалните терористични организации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР