На 15 август имаше историческо събитие в испанската Сегунда дивисион

...
На 15 август имаше историческо събитие в испанската Сегунда дивисион
Коментари Харесай

"Андора" на Пике е първият неиспански клуб в Ла Лига 2

На 15 август имаше историческо събитие в испанската Сегунда дивисион (или Ла Лига 2). Своя дебют във второто равнище на испанския футбол записа " Андора " и по този начин стана първият задграничен отбор в тази дивизия. При това го стори по запаметяващ се метод – победа с 1:0 в гостуването против " Овиедо ".

Андора си има свое състезание, само че ФК " Андора " получава право да участва в системата на испанските шампионати от сезон 1964/65 година Обикновено клубът се подвизава в долните дивизии. Допреди 4 години бе в шампионата на Каталуния (пето равнище на испанския футбол), само че направи замайващ напредък, извел го през юни до промоция в Ла Лига 2.

Основен принос за това има Жерар Пике. Да, бранителят на " Барселона ". През 2018 година неговият холдинг " Космос " купи основния пакет акции на " Андора ", който заради финансови проблеми тогава реши да стане намерено акционерно сдружение и да излезе на борсата.

Пике се съгласи да погаси и задълженията от €200 000 и  " Андора " закупи финансова сигурност. Това докара до обстановка, при която клубът влезе (по резултати) в четвърта испанска дивизия, само че незабавно се качи в трета (или Сегунда Б), откакто заплати отговорностите от €452 000 на " Реус ", който тогава се разпадна и се отхвърли от присъединяване.

Първият ход на Пике в " Андора " бе да назначи за състезателен шеф своя другар Жауме Ногес, бивш жонгльор. Той се оправи отлично. През предишното лято, да вземем за пример, звъня на към 500 футболисти и убеди 13 от тях да преминат в клуба. През това лято още веднъж притегли 13 – от към 200 опита.

В момента в тима има единствено двама чужденци (испанците не се броят) – аржентинският вратар Николас Рати и нидерландецът Хектор Хевел. Но пък играят шестима от академията на " Барселона " – " Ла Масия ". Дори треньорът на отбора Едер Сарабия е бил в " Барса " като помощник на Кике Сетиен през 2020 година

През януари 2021 година той приема поканата на Пике и стартира с предизвикването " Андора ". След което вкарва философията на каталунския гранд – да се задържа повече топката. " Сарабия направи футболистите по-добри с помощта на лидерските си качества ", регистрира Ногес.

Самият треньор нескромно декларира: " Ако не сте виждали по какъв начин играе " Андора ", представете си дрийм отбора на Кройф или " Барселона " при Гуардиола. Отборът израства доста бързо и клубът би трябвало да следва това движение. Сега би трябвало да се закрепим в Сегунда дивисион и тогава можем да продължим да мечтаем. " Думите му за одобряването не са инцидентни – тимът загуби с 1:4 от " Спортинг " (Хихон) във втория кръг.

Но задачите на " Андора " не са по никакъв начин дребни. Самият Пике мечтае да види клуба в Шампионската лига. Засега обаче измежду основните задания е да се обезпечи по-голяма фенска маса. Когато " Космос " купува " Андора ", на мачове вървят 30-40 души. Сега на националния стадион в Андора към този момент се събират сред 500 и 900 души, а върхът е 1800 фенове – на мач за Купата на краля на Испания. В момента има и 500 притежатели на абонаментни карти.

Вън от подозрение е, че Пике е на огромна респект от всички в " Андора " макар персоналните му проблеми.

" Фундаменталната заслуга за възхода ни е на Жерар. Поразен съм какъв брой доста знае той за нашия състав и противниците ни. Когато виждаме, че е толкоз замесен, и ние се въодушевяваме ", споделя Сарабия.

Пике и Жауме Ногес се чуват всекидневно и разискват всеки трансфер. Защитникът на " Барселона " постоянно се появява в съблекалнята на отбора и приказва с играчите. Феновете също регистрират, че клубът е стигнал невъобразимото до неотдавна равнище посредством точно на Пике. Но и не престават да си мечтаят скрито, знаейки, че достигането на Сегунда дивисион въобще не е задоволително за притежателя на клуба.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР