На 15 август българската православна църква и католическата църква отбелязват

...
На 15 август българската православна църква и католическата църква отбелязват
Коментари Харесай

Голяма Богородица: отдаваме почит на Божията майка

На 15 август българската православна черква и католическата черква означават Успение на Пресвета Богородица: един от дванайсетте огромни християнски празници и най-почитаният от летните.

Това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуща земния си живот и отива при сина си - Иисус Христос.

Три дни преди този момент Архангел Гавраил оповестява на Пресвета Богородица, че Бог е поискал да я вземе при себе си в своето царство, с цел да цари постоянно с него.

Последното ѝ предпочитание било да види Светите апостоли дружно и по чудноват метод те се пренесли пред вратите на дома ѝ в Йерусалим.

Три дни по-късно самичък Иисус Христос в небесна популярност, обграден от благ ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Нейното тяло е положено в пещера, затворена със канара, в Гетсиманската градина

Когато няколко дни по-късно закъснелият деятел Тома отива да се поклони пред Света Богородица, той намира в пещерата само плащеницата ѝ.

След това Пресвета Богородица се явява пред апостолите, обкръжена от ангели и им споделя: „ Радвайте се, тъй като съм с вас през всички дни ”.

Според църковния канон на този ден да се отслужва тържествена литургия и се прави „ Въздигане на хляба ” или така наречен „ панагия ”.



Ритуалът включва въвличане и изпичане на питки с брашно от осветено зърно, които след това се разчупват ритуално и се изяждат дружно от всички празнуващи.

Според националната традиция, празникът се назовава Голяма Богородица. Малка Богородица е рождението на Божията майка, което се отбелязва на 8 септември.

Българската православна черква и поместните (автокефалните) църкви, които са приели новия календар, означават празника на 15 август по нов жанр, а поместните (автокефалните) църкви, които са запазили Юлианския календар – на 28 август.

Счита се, че празникът Успение на Пресветата Богородица е открит от Апостолите. За чудото загатват блажени Августин и Йероним, а Иерусалимският патриарх Ювеналий (420-457 г.) утвърждава пред император Маркиан достоверността на разказите им.

Най-старото място, обвързвано с почитането на Света Богородица, е храмът „ Успение Богородично ” в Йерусалим. Той е повдигнат през IV век там, където съгласно преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина.

Запазеният и до наши дни каменен строеж е от ХI век, когато кръстоносците обновяват остарелия храм.

У нас всяка година чудотворната икона на Пресвета Богородица „ Троеручица ” притегля стотици поклонници в Троянския Балкан. След Божествената литургия, от светата обител потегля литийно шествие с чудотворната икона до дребен параклис в местността " Могилата ", където светинята била донесена за първи път от странстващи монаси. Там се отслужва водосвет, а след това всеки от пристигналите има опция да се поклони пред облика на Божията Майка.



По традиция огромни Богородични тържества се организират и в Бачковския и Рилския манастир, където се намират другите две от най-известните чудотворни икони на Приснодевата у нас.

Свещеници осветяват курбани за здраве и благополучие. Храмовия си празник отбелязва и Драгалевският манастир, където също се стичат хиляди богомолци.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР