На 15 август България и българските медици отбелязват Деня на

...
На 15 август България и българските медици отбелязват Деня на
Коментари Харесай

Иван Кънев: Без съсловие на фелдшери и лекарски аситенти професията не може да просперира

На 15 август България и българските медици означават Деня на Спасението. На този ден почитаме паметта на десетките лекари и медицински чиновници, умряли по време на работа или директно след нея от безсилие, заразяване от заболяванията на своите пациенти или злополука с кола за спешна помощ на път към тях, както и на всички останали, починали при избавяне на потърпевши.

Иван Кънев е медицински фелдшер, който към този момент е подал предупреждение за овакантяване и желае да се махне от работата си в Спешна помощ

“С всичко, което се случва с медицинските фелдшери, най-вероятно в най-скоро време всички ще изоставен системата на опазването на здравето. Основното нещо, което чакам е схващане от страна на политиците. На второ място, държавниците и тяхната воля за основаването на наша съсловна организация, за което се борим към този момент десетки години и по този начин и не можем да го реализираме “, сподели в “Преди всички “ фелдшерът Иван Кънев.

“Без съсловие на фелдшери и лекарски асистенти, без съсловна организация няма по какъв начин да просперира тази специалност и надлежно сътрудниците да работят качествено и да дадат всичко от себе си. Във всички държавни управления на републиката, които сме имали досега, нашият съюз на фелдшерите и лекарските асистенти е входиран, претенции минават в пленарна зала, ненапълно сме стигнали на първо четене, само че заради някакви лобистки претенции на избрани хора, по този начин и не се учреди тази организация. В момента по закон фелдшерите сме задължени да членуваме в съсловната организация на медицинските сестри, не мога да упражнявам специалността си, без да членувам в тази организация и да им заплащам месечния членски импорт “, сподели още Кънев.

Обещанието от страна на министъра за фокус върху остойностяването на труда на медиците

“Нов министър, нов ПР. Как ще създадеш работна група от представители на лекари и медицински сестри, обикновено е те да пазят правата на лекарите и медицинските сестри. Нито в БАПЗГ, нито в БЛС имат нямат подготвеност и експертиза за това “, сподели още той.

Чуйте цялостния диалог в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР