На 14 октомври руският президент Владимир Путин обяви, че заповедта

...
На 14 октомври руският президент Владимир Путин обяви, че заповедта
Коментари Харесай

От Бурятия пред Ал Джазира: Путин използва малцинства за войната си и за имперски амбиции

На 14 октомври съветският президент Владимир Путин разгласи, че заповедта му за. По думите му мобилизираните са 222 000 души при цел от 300 000 и няма проекти за ново набиране, написа " Ал Джазира ".

Когато той разгласи плана четири седмици по-рано, безредният развой на готовност предизвика национални митинги и навлече рецензии от политици и общественици, близки до Кремъл, разкривайки напрежение в съветския политически хайлайф.

Съобщенията за задържани мъже подчертаха непропорционалното влияние, което войната има върху руснаците от бедните райони и етническите малцинства.

Според данни, събрани от съветски самостоятелни медии, редица области с високо малцинствено население са претърпели най-вече жертви във войната.

Междувременно украинските медии и управляващи упрекнаха съветски бойци от етническото малцинство в осъществяване на военни закононарушения в Украйна.

През май Людмила Денисова, украинският омбудсман по човешките права, съобщи, че чеченците и бурятите са виновни за военните закононарушения в Буча.

След това изказване и украински медийни известия за жестокости, Фондация " Свободна Бурятия " разгласява следствие, оспорващо констатацията, че бурятски елементи са били ситуирани в Буча и са виновни за военни закононарушения там.

" Ал Джазира "  разговаря с Виктория Маладаева, вицепрезидент на фондацията, за войната в Украйна и нейното влияние върху Република Бурятия, федерален район и историческа татковина на коренното население Бурят, ситуирано на границата на Русия с Монголия.

Как войната се отрази на малцинствата в Русия?

Знаем, че статистически Дагестан, република Тува и република Бурят, където живеят малцинства, са с максимален брой починали.

Москва (регион от 17 милиона) има по-малко от 50 починали. Само Бурятия (регион с население от 980 000 души) има 364.

Бяхме непропорционално ударени.

Шанс бурят да загине във войната в Украйна е 7,8 пъти по-висок от (етнически) руснак; Тувин е 10,4 пъти по-вероятно.

Най-големите загуби (на бурятски военнослужещи) видяхме при започване на войната, когато ги изпратиха там като пушечно месо. След това броят им последователно понижава.

Заповедта за готовност ориентирана ли е по-точно към малцинствата в Русия?

Фактът, че мобилизацията е приключена на първо време в етническите републики, демонстрира, че там първо са почнали набор.

В деня на оповестяването на Путин локалните управляващи в Бурятия пристигнаха в домовете на хората през нощта. Взеха хората от леглата им. Някои даже не получиха предупреждения за набор. Те просто бяха влачени в рейсове и записани във военни бази. Взеха всички, даже (в прорез с правилата) хора с пет деца, няколко мъже от едно семейство.

В Дагестан има застрашени етнически групи. Някои са супер дребни общности с население от към 13 000 души и отново са наборници. Ние гледаме на това като на етнически геноцид.

В Република Саха има дребни общности, които живеят в селски села. Ако имате потребност от здравна помощ, би трябвало да повикате хеликоптер. Те в никакъв случай не биха получили помощ, тъй като са прекомерно надалеч. Но с тази готовност държавното управление отлетя до тези села, с цел да набере мъже.

Хората виждат това като неправда - че Путин употребява етнически малцинства, с цел да се бори в Украйна за своите имперски упоритости.

Защо мислите, че Кремъл е решил да изпрати малцинства да се бият?

Това е поради империалистичния метод на мислене на Путин. Очевидно е, че във войната той употребява етнически малцинства. Той назовава себе си съветски националист и постоянно приказва какъв брой велика е съветската просвета, съветският език, като изцяло отхвърля, че в Русия има повече от 20 милиона хора от други националности.

Той е империалист. Пропагандира всичко съветско. В Русия, когато не си руснак, си жител второ качество. Същото е и с имената.

Когато Путин се срещаше с президента на Казахстан (Касим-Жомарт Токаев), той произнасяше неправилно името му. Това също е империализъм, тъй като в Русия, в случай че имате родно име, като бурятско име - Долгор Бадмаевна - руснаците биха ви споделили: " Ой, това е прекомерно комплицирано. Ще те назоваваме Ани ".

Имперската политика на Кремъл постоянно е била шовинистична, употребявайки националните малцинства, а в този момент даже и мигрантите от Централна Азия в тази война.

Какво мислят хората в Бурятия за съветския роман за нацистката идеология в Украйна?

Хора в Бурятия имат вяра в тази агитация, само че ние се опитваме да разбираем на нашите хора, че омразата на украинците към руснаците може да бъде разбрана. Не Украйна атакува Бурятия. Русия атакува Украйна. Не би трябвало да се бием там.

Открихте ли доказателства, че буряти са направили закононарушения в Украйна?

Не е наша задача да идентифицираме присъединяване на буряти във военни закононарушения. Защо има акцент върху бурятите? Всички етноси в Русия вземат участие във войната. За украинците не е значимо кои са окупаторите, само че те към момента се концентрират върху бурятите. Това е макар обстоятелството, че няколко пъти опровергахме изказванията за буряти (извършващи престъпления). Посочихме, че това не са буряти. Те бяха от различен етнос и говореха напълно друг език. За тях всички азиатци са бурятси.

За страдание украинската страна също се зае с това и натъртва на етноса. В това има расистки детайл, защото етническата принадлежност не би трябвало да има значение (в незаконното поведение). Когато етническите руснаци правят закононарушения, никой не акцентира, че са етнически руснаци.

Според известията на 78 бурятски бойци от 11-та десантна бригада не е било разрешено да прекратят договорите си и са били затворени в окупирания Луганск. Знаете ли какво се случи с тях?

Все още са там. Иля Камински, един от 78-те, които желаеха преустановяване на договорите, беше единственият, който се върна. Не знаем какво се е случило с останалите.

Защо създадохте фондацията?

Записахме видео " Бурятите против войната " и чакахме ответна реакция, тъй като изглеждаше, че всички в Русия са съгласни с пропагандата (войната на Кремъл).

Изненадващо, получихме толкоз доста известия за поддръжка - буряти по целия свят, които желаеха да вземат участие. Направихме друго видео и открихме буряти в Украйна, които желаеха да разпространят известието, че в Украйна няма нацисти, че в никакъв случай не са изпитвали дискриминация или расизъм.

Ходихме на срещи по целия свят и хората се интересуваха от нашата акция, тъй че взехме решение да създадем фондация.

Знаехме, че има доста работа за извършване, в това число събиране на данни за военнослужещи от Бурятия в Украйна и броене на броя на починалите, тъй като (властите) започнаха да ги крият.

Искахме да разкажем на бурятския народ за войната.

Ние сме първата етническа антивоенна организация в Русия. Също по този начин помогнахме за основаването на антивоенни организации в други райони като Тува, Калмикия, Удмуртия, Саха.

Как помогнахте на тези, които не желаеха да се бият в Украйна?

Получихме доста молби от фамилии, чиито синове, братя бяха в Украйна и желаеха да прекратят договорите си, само че не знаеха законите. Те не знаеха по какъв начин да го създадат. Така намерихме добър юрист и тя ни помагаше да прекратим договорите.

Ние разбрахме, че не можем да спрем Путин, само че бихме могли да спасим допустимо най-вече хора от него, тъй че да има по-малко хора, които се бият. Бяхме много сполучливи в това. През юни имахме аероплан със 150 военнослужещи, които летяха за Бурятия, тъй като всички прекратиха договорите си.

Много ли хора напуснаха Бурятия след апела за готовност?

Бурятите говореха с краката си. Те просто избягаха. Който имаше пари и паспорт, отпътува за Монголия или Казахстан, или други страни. Опашките за Монголия бяха много дълги. Сега имаме дребна общественост там. Нашият фонд също помогна; успяхме да помогнем на 10 рейса с хора да избягат след заповедта.

Успяха ли някои буряти да се завърнат вкъщи след оборване на обявленията за готовност, както съгласно известията се случи с хиляди мъже?

Някои хора съумяха да се върнат, други не. Имаше два случая - единият имаше пет деца, а другият беше единственият ветеринарен доктор в селото си. Те бяха взети през нощта без предупреждение или медицински обзор и не съумяха да се върнат.

Имаше и случай с някогашен боен, който е напуснал армията преди 10 години и е неработоспособен. Има железен имплант в коляното. Свързахме се с нашия юрист и тя написа тъжби от негово име. Най-накрая го освободиха, откакто прекара осем дни във военната база и съумя да се върне вкъщи.

Как мобилизацията визира района?

Икономическата и обществената обстановка е тежка. През 2020 година Бурятия беше на 81-во място по стандарт на живот измежду 85-те района на Русия. Това към този момент бе депресиращо място. Младите мъже, изключително в дребните градове и села, нямат други стопански благоприятни условия с изключение на да отидат в армията или да си намерят локална (нископлатена работа) посредством връзки.

И в този момент, когато са взели толкоз доста мъже - по наши калкулации към 6500 души, само че може и повече да са - хората се оплакват, че няма кой да прави тежката работа в селата.

Освен това хората трябваше да се откажат от спестявания, с цел да платят персонални движимости, които армията не можеше да обезпечи, като бронирани жилетки. Даден им е цялостен лист с неща, които би трябвало да купят: комплекти за първа помощ, превръзки, захранващи банки, спални чували, топли облекла и други

Имаше митинги в някои райони на етнически малцинства в Русия след оповестяването на заповедта за готовност. Очаквате ли митинги, в случай че има втора вълна на готовност?

Трудно е да се каже. Ако е имало митинги в първата вълна, несъмнено ще има, в случай че има втора. Търпението на хората се изчерпва.
 Путин знае, че ще излезе от Кремъл единствено мъртъв
Путин знае, че ще излезе от Кремъл единствено мъртъв

Стремглавото бързане на Владимир Путин не му оставя никакъв късмет да излезе в " спокойна пенсия "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР