На (14 октомври) по традиция на българската маса присъстват .

...
На (14 октомври) по традиция на българската маса присъстват .
Коментари Харесай

Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен

На (14 октомври) по традиция на българската маса участват. В предишното овчарите чествали този ден, считан за благодатен, кочовете се пускали при овцете, а на овчаря се носело подарък - баница с овче сирене.

Баба споделяше, че дните след са мръсни дни и слизат на земята русалии и караконджули. И по този начин 12 дни до - 26 октомври. Разбира се това са остатъчни мемоари от родова памет за култовете към Земята, надалеч преди християнството да бъде по нашите земи.

Имам за вас едно предложение за петковската софра, каквото този късен есенен сезон още дава.

Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и свеж джоджен

Ако да имахме печка на дърва нещата щяха да бъдат още по-добри, само че да се примирим и с каквото имаме.

“Сигурно се питате въпреки всичко - за какво просто да не наредим в тава всичко и да печем, ами - усетът е различен. Нещо като връшник. И това слага точка. (поне в градски условия за мен) ”


Продукти:

1 пакет кори за баница
1 яйца L размер
700 гр сурови тиквички
1-2 стръка праз - към 200 грама
150 гр овче сирене
100 - 150 мл олио или повече, в случай че обичате по-мазно
4 с.л претъпкани с цедено кисело мляко
3-4 с.л наситнен свеж джоджен
1 с.л ронена чубрица
1 с.л изсъхнал джоджен
сол
краве масло за намазване


Ще ви е необходим и тиган за превръщане, както и паница, която влиза в него, благодарение на която ще обръщаме баницата, а също - тава, която е необятна 2-3 пръста повече от тигана.

Тиквичките се настъргват на едрото ренде, разстилат се в тава, посоляват се с 1 к.л сол за 5 минути, по-късно се отцеждат добре и се оставят в купа. Аз сокът след тях си го пийвам.

Приготвяне:
Празът се нарязва на колелца и се запържва в 2-3 с.л олио, прибавяме към тиквичките.

А също към тях - разрушените яйца, цеденото мляко, овчето сирене, наситненият свеж джоджен, чубрица и изсъхнал джоджен. На мен соленото от сиренето и тиквичките ми е задоволително, само че в случай че желаете прибавете си още сол. Ливнах несъмнено ощ 50 мл олио в тази плънка.

От корите си заделете три цели и ги увийте в платнена забрадка с цел да не съхнат - тези листи ще са за най-отгоре.

В леден бездънен тиган (с капак), намазних добре дъното и стената с олио, слагам една по една три цели кори, които мажа с олио благодарение на четка. Върху тях раздробявам както ми пристигна 4 броя кори, като ги понамазнявам понякога с четката с олио. Изсипвам половината от сместа. Върху нея още веднъж 4-5 кори раздробявам, омазнявам ги. Добавям останалата част от плънката, отново 4-5 кори омазнанени и най-после една по една, омазнявайки, последните три цели кори, които подмушквам в краищата й, тъй че от горната страна да е прибрано и да не стърчи нищо, омазнявам с олио.

Така квалифицираната баница поставям на котлона на мощ - 5 (от 6) за към 3-4 минути, слагам капака. След това време понижавам до 3 и пека към 15 минути. Сега, това със силата на котлона е малко шекотливо - само че концепцията е да не ти прегори бързо.

Така или другояче въпреки всичко би трябвало очевидно да се е получила някаква кора, слагаш чинията от горната страна и обръщаш печивото, след това го плъзваш в тигана - т.е със страната надолу, която не е била печена. На към 15-тата минута печене на тиган по ръбчетата! прибавям към 50 мл вода. Това, тъй като тази примес си е дебела и почва да позагарят корите. Изключвам котлона и оставям под капака. В моя случай през днешния ден имах среща, та се върнах чак след 2 часа.

Загрявам фурната на 180 градуса. Намазнявам тава с олио, обръщам баницата в паница и я пързалям в тавата, от горната страна намазвам обилничко с масло и пека още 25 минути в горещата фурна.


Да ви е вкусно!
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР