На 14 март от 18:00 часа в залите на Национална

...
На 14 март от 18:00 часа в залите на Национална
Коментари Харесай

90 творби на Васил Иванов в Националната галерия

На 14 март от 18:00 часа в залите на Национална Галерия, Филиал Двореца, се открива галерия на художника Васил Иванов (1909-1975) от Колекция Борис Бекяров. Експозицията е подредена по случай 110 години от рождението на създателя.
Васил Иванов е извънреден художник, който се трансформира в легенда още приживе. В едно време на конформизъм той има забележителен принос в одобряване на свободата на създателя у нас. Новаторството на неговото творчество е неотделимо от духовните му възгледи. Васил Иванов е ерудит, мъдрец и мистик, почитател на Петър Дънов. Занимава с йога, астрология и хиромантия, слави се с дарбата на ясновидец. Живее в дребна дървена колиба на дъновиския Изгрев. Води затворен, изолиран, свръхконцентриран в творчеството си живот.

Петър Увалиев споделя през 1962 по БиБиСи, че Васил Иванов е индивидът, който за дълго е единственото лице на модерното българско изкуство на запад.
Изложбата показва над 90 произведения на художника в цялото разнообразие на неговото творчество. Основен акцент са работите от така наречен " галактически цикъл”, които са се трансформирали във " визитната картичка” на Васил Иванов в историята на изобразителното изкуство.
Първата му галерия с " космически” произведения през 1964 година е неразрешена непосредствено от Централен комитет на Българска комунистическа партия. Авторът е принуждаван да се отхвърли от търсенията си. Обвиняван е, че се е трансформирал в знаме на " непристойна” група младежи и че се занимава с прикрити под йогийски извършения религиозни практики. Въпреки това той съумява да продължи интензивно да работи и да показва творбите си пред ценителите по целия свят. Нюйоркската енциклопедия на изобразителното изкуство показва Васил Иванов като основател на направлението " галактическа графика”.

В експозицията са показани очарователната със своя лиризъм ранна графика и живописта на художника - най-вече естествени подиуми и сюжети. Внушителна мултимедийна апаратура " разказва” живота на Васил Иванов на дъновиския Изгрев, връзката му с Бялото приятелство и концепциите на Учителя. По време на изложбата за първи път ще бъдат прожектирани у нас два авторски кино лентата, отдадени на художника. Архивни фрагменти от откриването на неговата независима галерия с произведения от " галактическия цикъл” през 1965 година демонстрират срещата на Васил Иванов с космонавта Алексей Леонов, първия човек, излязъл в открития космос. Само месец откакто е извършил тази своя задача, Леонов посещава България. Вижда работите на Васил Иванов и възкликва: " Той е бил Там!”
Специалният изложбен дизайн и въздействащата, динамична мултимедия преоформят пространството и трансформират изложбата в неповторимо и запаметяващо се преживяване.

Изложбата е съпроводена с първокласен азбучник, в които са показани материали, отразяващи главните стадии в креативното развиване и житейския път на този надарен актьор.
С този план Националната изложба демонстрира още веднъж част от сбирката на Борис Бекяров – след миналата при голям интерес от страна на публиката галерия на Боян Райнов през 2015.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР