На 14 и 27 ноември на сцената на Музикалния и

...
На 14 и 27 ноември на сцената на Музикалния и
Коментари Харесай

VIVA LA CLASSICA на балет „Арабеск“ – изключително представление!

На 14 и 27 ноември на сцената на Музикалния и балетен център в София се състояха двете министър председатели на най-новия балетен театър VIVA LA CLASSICA на балет „ Арабеск “.

След първата пауза залата е претъпкана и въодушевена, ръкопляскане и прочувствен звук, към себе си виждам омагъосани и щастливи лица. Дъщеря ми със светнали от екстаз очи ме гледа и се радва, че е тук. Навежда се към мен и безшумно ме пита: “Мамо, доста ми хареса, само че... едно не разбирам. Как огромни дами, балерини, не могат да танцуват на палци, а аз, на 8 години, мога? Мамо, това е „ Лебедово езеро “! ”. „ О, те могат, само че не желаят, тъй като не им трябват палци ”, давам отговор аз.

Може ли обичаният за разнообразни генерации типичен балет “Лебедово езеро ”, с емблематичната музика на Чайковски, да се играе без подлия и злобен вълшебник Ротбарт, без загрижената за сина си майка-кралица и без обилен дворцов бал, без измамата на Черния лебед и – като похлупак – и без палци?

Да, може, и то необикновено добре!   

Това се случва в един вътрешно динамичен танц на черно-бели лебеди, в една друга образна действителност – тази на най-новото зрелище на балет “Арабеск ”, включващотри огромни заглавия от балетната класика.

VIVA LA CLASSICA стартира със силата на въображението на Дон Кихот, седящ на своя остарял и уединен стол. Той, смелият рицар на достойнството, борещ се със себе си и с другите в клиника за душевноболни, ни въвлича в своя необикновен свят на облици и показа, допълнени от модерни мултимедийни театрални решения. В този утопичен свят, в синергична взаимовръзка, се случва новият прочит на три типичен творби:

“Дон Кихот ” , театрално-емоционален роман за опциите на въображението и за силата на човешкия дух. Балетно произведение, доста мощно като актьорско наличие и техника на придвижването.(музика: Рихард Щраус, хореография: Боряна Сечанова)

“Лебедово езеро ” , смела футуристична визия на костюмите и мизансцена.  Прецизно придържане и цитиране на класическата комбинация на придвижванията, които се интерпретират, разпадат и събират в нови пространствени форми и танцова  динамичност.                   (музика: П. И.Чайковски, хореография: Анна Донева)

”Баядерка ” , разрастване на придвижването на тялото, в модерна личностна и обществена трактовка. Много динамично и съвременно произведение, изпълнено с лекост, мощна страст и превъзходно възприятие за комизъм.                                                                       (музика: Лудвиг Минкус, хореография: Татяна Соколова)

Ще се концентрирам напълно върху интерпретацията на обичаното и познато класическо произведение “Лебедово езеро ”,защото то остави най-силен отпечатък върху мен.

На сцената на Музикалния и балетен център, балет “Арабеск ” построи една нова класика със собствен образен език, сътворяващ се още веднъж и още веднъж в динамичността на мощния контрастност сред черно и бяло. “Лебедово езеро ” бе пресъздадено в нова форма. Мека и изненадваща. Футуристична и омагьосваща като образен изказ. Силна и изящна като придвижвания. Черно и бяло. Светлина и сянка. Полет и строшаване. Пауза и придвижване.

Докато следих и преживявах придвижванията на танцьорите, си мислех за разликата сред придвижването в пространството, построено от класическия балет, и това на актуалния танц или съвременен балет. Какво се случва с телата на танцьорите, като динамични скулптурни обекти? Какво е тяхното взаимоотношение с пространството и с другите тела „ тук ”, в актуалното измерение, и „ там ”, в класическото?

Остротата и прецизността на класическото придвижване, детерминиращо и структуриращо всяко една част от пространството, в актуалната трактовка се разпада на фрагменти. Разпада се и се събира още веднъж и още веднъж в нова форма. Едновременно затворена, построена от доста фрагменти и отворена, вътрешно динамична, подготвена да избухне в разнообразни направления. В модерния прочит на “Лебедово езеро ” отвореното по всички диагонали изящно-режещо придвижване на класиката се пречупва и разпада. Затваря се вътрешно, готово във всеки миг да се изстреля и да се въплъти в нова пространствена  форма. 

Изключително функционалните, макар футуристичната си визия костюми, разрешиха едно придвижване на свободата, едно вътрешно изтласкване на затворената сила на телата. Позволиха придвижване, което прекомпозира всеки подробност от траекториите на танцьорите, като го ускорява и акцентира до вик. Съвременната хореография пресъздаде едно динамично черно-бяло, ново и отново познато “Лебедово езеро ” – това на балет “Арабеск ”.

След сполучливите министър председатели VIVA LA CLASSICA ще продължи да ни впечатлява от сцената на Музикалния и балетен център и през сезон 2014-2015. Първото зрелище от новата година ще се състои на  16 януари 2014 година

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР