На 14 и 15 декември, с двудневен семинар в Ракитово

...
На 14 и 15 декември, с двудневен семинар в Ракитово
Коментари Харесай

Ракитово и Цигов чарк са домакини на двудневен читалищен сем...

На 14 и 15 декември, с двудневен семинар в Ракитово и Цигов чарк, завършва Обучителната стратегия на РЕКИЦ “Читалища “ – Пазарджик за календарната 2022 година. Темата е “Дух и обичаи в читалищата, с провокациите на времето “. Организатори са Регионалният читалищен център, в партньорство с Ракитовското читалище “Будилник-1898 година “.

Във форума се включват ръководители и секретари на читалищата от област Пазарджик, представители на общински администрации, кметове на обитаеми места, експерти от сферата на нематериалното културно завещание. Сред участниците - ангажирани с тематиката, са и Пловдивски другари на Пазарджишкия център “Читалища “.  

Цел на семинара е: съгласуване на напъните и насърчаване на междуинституционални партньорства в опазването на българската културна и историческата памет, посредством запазване и предаване на традициите, и познаване на историята.

Форумът стартира с представяне на добър опит от домакините - секретаря Мария Гергененова и библиотекаря Анна Митева. Продължава с практическо онагледяване, от  читалищните художествени колективи и самостоятелни реализатори, като база за изложение на локалния музикант и възпитател Никола Янев – Чоли.

Следва ретроспекция на уредника в Исторически музей Перущица,  Нели Дакова -  в подтекста на подтемата “Размисли към светлината на Коледните дни. Наследени космогонични показа от древността, достигнали до нас посредством фолклора “ - насочна точка на необятна полемика и богато шерване. 

Предвидено е и пространство за тематично включване на създателя на книги, филолога Стоян Влахов – другар на читалищата, черпещ креативно ентусиазъм от активността на самобитните културни институти за запазване на българските дух, история и обичаи. 

На  втория ден семинарът завършва с отворен формат на Работна среща по проблемите към съхраняването на нематериалното културно и историческо завещание на страната ни – общи и присъщи за обособените културни институти; национални и локални. 

Модератор и в двата дни е ръководителят на Център “Читалища “ за област Пазарджик, инж. Радка Енчева- Кочева. 

Отиващата си година дава учредения за такава социална и междуинституционална дискусия, пораждана от динамичността на времето. И като належащ разбор на организацията и провеждането на Събора на българското национално творчество – Копривщица 2022 и реализирането на стадий 2022 на Системата “Живи човешки съкровища – България “. 

Допълнителен мотив е неотдавна извършената национална селекция на кандидатури за попълване на Листата на нематериалното културно завещание на България  и номинацията им за регистриране в Листата на ЮНЕСКО.

А дните към Коледа са време за връщане към корените, за събиране със фамилиите, за ободряване на паметта, за издигане на националността. Време изпълнено с навсякъде раздвижване, поради многото съпътстващи празници от националния календар - с пъстри обичаи и традиции,  пазени и пресъздавани. 

Но и променяни в годините - спомагателна причина и причина за размислите в сходен интерактивен формат, таман в този момент! С необятно читалищно присъединяване!

Информира: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ “Читалища “– Пазарджик              
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР