На 14 февруари 1994 г. страната ни подписва Рамковия документ

...
На 14 февруари 1994 г. страната ни подписва Рамковия документ
Коментари Харесай

20 години в строя на НАТО!

На 14 февруари 1994 година страната ни подписва Рамковия документ и се причислява към програмата на НАТО „ Партньорство за мир ”. През март 1997 година държавното управление приема Национална стратегия за подготовка и присъединение на България към Северноатлантическия съюз и разпореждане на Министерския съвет, с което се основава държавен механизъм за съгласуваност на напъните за подготовка и присъединение към НАТО - Междуведомствен комитет за консолидиране в НАТО.

През май 2000 година страната ни се включва в основаването на Вилнюската група като развой на политическа взаимност и съдействие сред страните-кандидатки за участие в НАТО. България получава покана за участие в НАТО на 22 ноември 2002 година на срещата на върха в Прага.

На 18 март 2004 година Народното събрание ратифицира Северноатлантическия контракт, а на 29 март 2004 година, дружно с още шест страни (Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения), става пълновръстен член на Алианса. Няколко дни по-късно – на 2 април 2004 година е формалната гала в Главната квартира на НАТО в Брюксел по отбелязване на присъединението на новоприетите седем страни към Северноатлантическия контракт. Националните флагове на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения бяха издигнати по азбучен ред. С това завърши най-голямото разширение на НАТО.

България е измежду 18-те страни от НАТО от общо 31 членки, които към този момент са изпълнили изискванията за обособяване на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, сподели пред публицисти министърът на защитата в оставка Тодор Тагарев, който е в Брюксел за среща на министрите на защитата на страните Разходите за защита ще са над 2% както за тази, по този начин и за идващите няколко години.

 

Членството в НАТО ни прави сигурни. В миналите 20 години доста хора работеха извънредно интензивно, интензивно и в сложна конюнктура, с цел да може България да се приготви за участие в НАТО и през днешния ден да се развива като заслужен член на този най-мощен военнополитически съюз “

Предвид днешната обстановка по сигурността, това е най-целесъобразното решение, което сме взели в новата ни история, съобщи началникът на защитата.

 

Затова съм горделив от това, което се прави в Щаба на защитата и в Българската войска – да участваме равноправно във всички решения, които се отнасят до груповата защита, да сме способни да предоставим на държавното и политическото управление нужната експертиза за вземането на решения, с цел да бъдем заслужен съдружник на Алианса и дружно да бъдем поръчител за сигурността и просперитета на нацията, безапелационен е адмирал Емил Ефтимов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР