На 14 декември Софийската филхармония посреща за първи път новата

...
На 14 декември Софийската филхармония посреща за първи път новата
Коментари Харесай

Любимецът на световната публика Сантяго Канон Валенсия с първи концерт в България

На 14 декември Софийската филхармония посреща за първи път новата виолончелова звезда Сантяго Канон-Валенсия, който под палката на огромния румънски маестро Кристиан Мандеал ще показа Концерт за виолончело и оркестър №1 от Камий Сен-Санс. Програмата на вечерта включва още Увертюрата " Танхойзер " от Вагнер и Симфония №1 от Джордже Енеску.

Нашумелият в последните години колумбийски виолончелист Сантяго Канон-Валенсия е плодороден солист и композитор, описван като „ механически безукорен... изцяло под кожата на идиомите на композиторите “ (The Strad).

Изпълнител от последващо потомство на BBC за 2022 година, Сантяго е роден в Богота през 1995 година и прави своя оркестъров дебют като солист, когато е на шест години с Orquesta Filarmónica de Bogotá, разцъфтявайки в приключен музикант и разгласен за “един от най-обещаващите млади челисти ” (Forbes Колумбия).



Сред многото му оценки са втора премия и „ Фаворит на публиката “ на XVI Международен конкурс „ Чайковски “ през 2019 г.; притежател на премията на Фондация Старкер за 2018 г.; Носител на трета премия на Международния конкурс „ Кралица Елизабет “ за 2017 г.; Носител на първа премия на Международния конкурс за виолончело Карлос Прието, Международния музикален конкурс в Пекин, Международния музикален конкурс Гисборн и Международния конкурс за млади актьори Ленъкс; и притежател на огромна премия от надпреварите Сфинкс, Казалс, Йохансен, Касадо и Адам.

Сантяго свири с водещи оркестри измежду които оркестъра на Франкфуртското радио с Кристоф Ешенбах, Брюкселската филхармония със Стефан Деньов, SWR Symphonieorchester с Андрис Пога, Филхармоничния оркестър на Санкт Петербург с Николай Алексеев, Камерен оркестър Орфей, Антверпенски симфоничен оркестър с Мухай Танг, Мариинския оркестър с Валери Гергиев и Камерен оркестър „ Московски солисти “ с Юрий Башмет, както и всички огромни оркестри в родната му Колумбия.

Като звукозаписен актьор, Канон-Валенсия обича да се потапя както в известни, по този начин и в незнайни творби, като има необикновен интерес към поръчването на нови творби, аранжирането на части и писането на лична музика. Последният му запис Ascenso, публикуван през ноември 2022 година включва творби, аранжирани и написани от самия него, както и творби, поръчани и написани за него от модерни колумбийски композитори. По-ранните записи включват дебютното издание на Santiago Solo, за което The Strad го признаха за „ механически безукорен “ и „ напълно под кожата на идиомите на композиторите “; албум с пианиста Андреа Лукезини, отдаден на Шуберт и Бетовен за лейбъла Egea; и албум с съветски сонати за виолончело и известни части от репертоара за виолончело с пианистката Катрин Остин за лейбъла Atoll.

Основните музикални наставници на Канон-Валенсия са били Хенрик Зажицки в Колумбия, Джеймс Тенант в Нова Зеландия, Андрес Диас в Съединените щати и Волфганг Емануел Шмид от академията Кронберг в Германия. Той е спонсориран от стипендията Mayra & Edmundo Esquenazi посредством фондация Salvi от 2011 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР