На 13 юли френският орган за защита на конкуренцията осъди

...
На 13 юли френският орган за защита на конкуренцията осъди
Коментари Харесай

Франция глоби Google с 500 млн. евро за неспазване на авторски права |

На 13 юли френският орган за защита на конкуренцията осъди Гугъл на санкция от 500 милиона евро за това, че не се е договорил „ добросъвестно “ с издателите по отношение на авторските и сродните им права.

Органът по конкуренцията подреди на Гугъл да „ показа оферта за заплащане за настоящото потребление на предпазеното им наличие “ на издатели и осведомителни агенции под опасността да бъде подложен на периодически санкции в размер до 900 000 евро дневно.

В сряда американският колос съобщи, че е подхванал начинания, с цел да отговори на настояванията.

„ Ние разширихме нашата оферта до повече от 1200 издатели на вестници, променихме някои аспекти на нашите контракти и споделяме данните, които бяха поискани от нас, с цел да се съобразим с решението на органа по конкуренцията “, каза Себастиен Мисоф, основен изпълнителен шеф на Гугъл Франция в изказване.

Конфликтът сред Гугъл и френските издатели визира правата, които Гугъл би трябвало да заплати за новинарско наличие - фрагменти от публикации, фотоси, видеоклипове, инфографики и така нататък, които се появяват в страниците с резултати при търсене на потребителите в интернет.

Тези сродни права са категорично планувани в новото европейско законодателство, признато през 2019 година, което Франция неотложно внедри. Гугъл в началото отхвърли да заплаща на издателите, считайки ги за задоволително възнаградени от трафика, който се генерира към техните уеб сайтове.

Две професионални организации и организация " Франс прес " сезираха органа, който през април 2020 година наложи на Гугъл " незабавни ограничения ", т.е. обвързване за " добросъвестно " договаряне на възнагражденията с редакторите. Редакторите и Агенция Франс Прес сезираха още веднъж органа по конкуренцията през септември 2020 година с изказванието, че Гугъл не съблюдава отговорностите си. От Гугъл оповестиха, че са подали обжалване против санкцията от 500 милиона евро, наложена през юли.

„ Не сме съгласни с някои правни детайли и считаме, че размерът на санкцията е несъразмерен предвид на напъните, които положихме “ за използване на сродните права, които имат за цел да възнаградят медиите за потреблението на нейното наличие посредством търсачките, съобщи Себастиен Мисоф.

„ Признаваме сродните права и оставаме ангажирани с подписването на съглашения във Франция “ с редакторите на пресата, добави той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР