На 13 април 2005 година Европейският парламент одобри Договора за

...
На 13 април 2005 година Европейският парламент одобри Договора за
Коментари Харесай

Справиха ли се българите с предизвикателството „Европа“

На 13 април 2005 година Европейският парламент утвърди Договора за присъединение на България и Румъния към Европейски Съюз, и година и половина по-късно двете страни станаха членове на организацията на 1 януари 2007 година.

Одобряването на Договора сред Еврокомисията и България и Румъния беше по-скоро церемониален, само че до някаква степен и фиктивен акт, защото тогава в Европа имаше консенсус за приемането на двете страни, които съгласно тогавашното управление на Европа бяха изпълнили критериите за участие. 

Европарламентът гласоподава за присъединението на Румъния с 479 „ за “, 93 „ срещу “ и 71 „ въздържали се “. България получи малко по-позитивен избор с 522 „ за “, 70 „ срещу “ и 69 „ въздържали се “. Самият Договор бе подписан на 25 април 2005 година в Люксембург. Той бе утвърден от всички страни-членки на Европейския съюз и влезе в действие на 1 януари 2007.



Всичко това мина с нужния медиен звук, но… от днешна позиция би трябвало по-често да се питаме – оправиха ли се българите с предизвикването Европа или към момента „ кретат “ в ролята на постоянно догонващи по-развитите страни. Според журналиста международник Владимир Йончев българите съумяха да се оправят с компликациите при последователното и за нас, елементарните жители, прекомерно постепенно напредване в европейските направления. Дадохме значително жертви, но… успяхме, споделя сътрудника Йончев в " Нашият ден ".

След тези положителни думи за България от журналиста не е мъчно да си дадем сметка, че каквото и да става през днешния ден, даже в пандемични условия – действително живеем малко по-добре… без да подценяваме някои отрицателни трендове в развиването на Европа – като да вземем за пример тежката администрация в дейностите, както и за възползването на българските ръководещи и служители от тромавите евроструктури.

Чуйте повече в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР