На 12 юли през 1991 г. седмото Велико народно събрание

...
На 12 юли през 1991 г. седмото Велико народно събрание
Коментари Харесай

Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 година седмото Велико национално заседание приема Конституцията на Република България с подписите на 309 депутати, четирима подписват по-късно.

Според нея България е парламентарна република. Тя е единна страна, в която не се позволяват самостоятелни териториални формирания.

Конституцията открива главните правила, върху които се построява политическата система на обществото – политически плурализъм, разделяне на управляващите на законодателна, изпълнителна и правосъдна. Тя дефинира най-важните институции в страната: Народно заседание, Министерски съвет, Президент, правосъдна система и органите на локалното самоуправление.

В главния закон са посочени правилата на демократичната изборна система – общо, равно и директно изборно право с скрито гласоподаване, избрани са формите на благосъстоятелност – частна и обществена (държавна и общинска), главните права и свободи на жителите и главните отговорности на жителите, държавният герб и щемпел, химнът, знамето и столицата на Република България.

Седмото Велико национално заседание приема Конституцията на Република България за към година. Четвъртото гласоподаване (чрез подписване) приключва на 12 юли 1991 година, на идващия ден Конституцията е обнародвана (Държавен вестник, бр. 56) и влиза в действие от 13 юли.

В идващите години в Конституцията на Република България са осъществени общо шест промени

Седмото Велико Народно заседание работи от 10 юли 1990 до 2 октомври 1991 година, когато се саморазпуска. Основна цел на събранието е разработване и приемане на нова Конституция на България.

Народното събрание е свикано след свалянето на Тодор Живков от власт на 10 ноември 1989 година и постигнатите съглашения на Националната кръгла маса. Изборите за него са първите свободни и демократични избори в страната, извършени след 1931 година. Гласуват общо 6 976 620 или 90.79% от всички имащи право на глас. Българска социалистическа партия тогава получава 47.1% от гласовете, Съюз на демократичните сили – 36.2%, Движение за права и свободи – 5.75 %, Български земеделски народен съюз – 4%, а Отечественият съюз – 0.5 %.

На 12 юли 1991 година е призната Конституцията на Република България. Тя постанова държавно устройство, учредено на разделяне на управляващите и вкарва институцията на едноличен държавен глава - президент. Свикване на Велико Народно заседание (400 национални представители) се планува в случаите, когато се трансформира формата на държавно ръководство и устройство, както и конституцията на страната. Обикновеното национално заседание се избира за период от 4 години и в него вземат участие 240 народни представители. Въвежда се институцията Конституционен съд, чиято съществена задача е да подсигурява върховенството и спазването на Основния закон на републиката.

След гласоподаване на конституцията Седмото Велико Народно заседание приема функционалността на нормално Народно заседание – до 2 октомври 1991 година, когато се саморазпуска. Във вътрешнопартиен проект интервалът сред Седмото Велико народно събрание и идващите избори се характеризира с опълчване на консервативното и реформаторското крило вътре в Българска социалистическа партия, както и на умерените и радикалните вътре в Съюз на демократичните сили. Това разделяне е по отношение на настроенията за това какъв брой бързо би трябвало да се реализират измененията. Промени има при земеделските партии – от членове на казионния Български земеделски народен съюз и БЗНС-Никола Петков се основава обединен Български аграрни национален съюз. Продължава укрепването в позициите на Движение за права и свободи. В Българска социалистическа партия се оформят три крила.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР