На 12 юли 1776 г. Джеймс Кук се отправя от

...
На 12 юли 1776 г. Джеймс Кук се отправя от
Коментари Харесай

Денят 12 юли в световната история

На 12 юли 1776 година Джеймс Кук се насочва от Плимут на последната си експедиция. На този ден през 1920 година е формалното разкриване на Панамския канал. На 12 юли 1940 година е подписано английско-съветско съглашение за съюз против Хитлер. През 1997 година останките на латиноамериканския бунтовник Ернесто Че Гевара са пренесени в Куба. Че Гевара е латиноамерикански бунтовник, един от ръководителите на Кубинската гражданска война (1959 г.). През 2000 година на интернационална конференция по битка със СПИН в ЮАР английските учени оповестяват за основаването на ваксина срещу СПИН вид А, от който страдат 24,5 млн. африканци. През 2011 година в Русия е разгласен Ден на народен печал в памет на починалите от пътническия транспортен съд " България " потопен в река Волга на път за Казан.
На 12 юли са родени: Ален Кюни - френски артист, Амедео Модиляни, живописец и ваятел, Стефан Георге - немски стихотворец, есеист и преводач, американският откривател Джордж Ийстман.
На 12 юли умират: Габриел Липман - френски физик от еврейски генезис, американският общественик Александър Хамилтън, холандският мъдрец и публицист сатирик Еразъм Ротердамски.

2017 година
Гигантският айсберг, с дължина от към 6 000 кв. км, се откъсва от ледовете на антарктическия шелф Ларсен С.

2017 година
Турските управляващи разпореждат арестуването на 105 души, работещи в областта на осведомителните технологии, за които се счита, че са взели участие в опита за събаряне на държавното управление през 2016 година

2017 година
Властите в Хаити афишират, че след 20 – годишен интервал на спиране, ще възстановят въоръжените сили на страната.

2017 година
Учени от Китайската академия на науките сполучливо телепортират фотон от наземна станция в Тибет до сателит, който обикаля към Земята на разстояние от 500 километра. Това е първият път, когато даден обект е телепортиран от планетата в космоса.

2016 година
Най-малко 23 души умират, а 50 са ранени, откакто два пътнически влака се ударят челно в Южна Италия, покрай Бари, в железопътен сектор, където има единствено един релсов път.

2016 година
Международен екип от астрономи разгласи съществуването на нова планета джудже в нашата Слънчева система.
Небесният обект се намира след Нептун и обикаля Слънцето по извънредно огромна орбита. За момента Международният астрономически съюз е кръстил планетата RR245, преди да й бъде обещано публично име.
RR245 има диаметър 700 км., а орбитата й я изпраща 120 пъти по-далеч от Слънцето в съпоставяне със Земята.

2015 година
Еврогрупата приготвя компромисен план за Гърция, която залага активи за 50 милиарда евро за трета избавителна стратегия.

2014 година
Над 120 индивида са убити в Ивицата Газа от началото на бомбардировките на израелските Военновъздушни сили.

2013 година
Държавният департамент на Съединени американски щати приканва въоръжените сили на Египет да освободи сваленият президент на страната Мохамад Морси.

2012 година
Русия и Украйна подписват в Ялта декларация за бъдеща делимитация на морската граница сред двете страни.

2011 година
Полицията в Белфаст употребява водни струи и гумени патрони с цел да предотврати сблъскване сред католици и протестанти. Всяка година на този ден се състои шествие на протестантския медал на " Оранжевата армия " по случай военната победа на протестантския крал Уилям Орански над католическя крал Джеймс II през XVII век, която открива трайно протестантско превъзходство в региона. Тази победа поставя началото на актуалната британска парламентарна народна власт: в никакъв случай по-късно монархът не е държал безспорна власт, а Законът за правата от 1689 година става един от най-важните документи в политическата история на Англия.

2011 година
В Русия е разгласен Ден на народен печал в памет на починалите от пътническия транспортен съд " България " потопен в река Волга на път за Казан.

2009 година
Монтазери издава фатва по отношение на президентските избори: Ако някой всемирски и набожен началник пренебрегне отговорностите си и злоупотреби с доверието на хората, то той автоматизирано се смята за свален. Ако той се опита със мощ, неистини и машинация да се задържи на власт, то вярващите са длъжни с всички разрешени от закона средства да го смъкват. Никой набожен не може под какъвто и да е предлог да се отдръпна от това обвързване... Ако държавното управление няма поддръжката на народа, то то не е законно да го ръководи.

2008 година
Основана е политическата Партия на обединените демократи на Македония.

2006 година
В Париж стартира срещата на външните министри на Англия, Франция и Германия, Съединени американски щати, Китай и Русия. По време на срещата те обменят мнение за обстановката с иранската нуклеарна стратегия. На събранието участва и висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана. Участниците в срещата упорстват Техеран да приключи обогатяването на уран, което е основното изискване за реализирането на предложенията за техническо и икономическо съдействие с Иран. След срещата френският външен министър Филип Дуст-Блази декларира, че са се споразумели за предаване на иранското нуклеарно досие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. “Иранците не демонстрираха по никакъв метод, че са подготвени да се ангажират съществено по нашите оферти. Иран не съумя да направи нужните стъпки, които да разрешат започването на договаряния ” споделя Дуст-Блази. “Нямаме различен избор с изключение на да се обърнем към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и да придвижим напред процеса, който беше спрян преди две години ” прибавя той.

2006 година
Израелско-ливанската война е двустранен въоръжен спор в Близкия Изток, в който вземат участие Израел, от едната страна, и военизираната шиитска формация Хизбула, основана в Ливан, от другата страна. Военните интервенции засягат най-вече Северен Израел и Южен Ливан. Кризата стартира на 12 юли 2006 г., когато бойци на Хизбула пленяват двама израелски бойци и убиват други трима. Израел афишира това за боен акт и дава обещание тежки последици за Ливан. Израелските сили дават отговор с военна атака в Ливан, унищожават елементи от енергийната и транспортната инфраструктура в страната, като акцентът на нападенията пада върху разбиването на автомагистралите, които съгласно Израел се употребяват за превозване на ракети, изстрелвани от Южен Ливан, с цел да поразяват селищни центрове. Няколко дни след началото на израелските офанзиви водачът на Хизбула Хасан Насрала афишира открита война.

2005 година
Принц Албер II е коронясан за княз на Монако.

2000 година
На интернационална конференция по битка със СПИН в ЮАР английските учени оповестяват за основаването на ваксина срещу СПИН вид А, от който страдат 24,5 млн. африканци.

1997 година
В Куба са пренесени останките на латиноамериканския бунтовник Ернесто Че Гевара (1928 - 1967). Че Гевара е латиноамерикански бунтовник, един от ръководителите на Кубинската гражданска война (1959). Роден е на 14 юни 1928 година Завършва медицина. По време на ръководството на Перон е заставен да емигрира от Аржентина (1952). През 1955 година в Мексико се среща с Фидел Кастро. От 1956 година е в редиците на революционен отряд в провинция Ориенте в Куба. През 1957 година е назначен за пълководец на партизанска колона. През декември 1958 година колоната му завзема провинция Лас Вилас, като побеждава войските на Батиста в гр. Санта Клара и дружно с колоната на К. Сиенфуегос влиза в столицата Хавана. След успеха на революцията (1959), е пълководец на гарнизонната цитадела Ла Кабана в Хавана, шеф е на Управлението за промишлено развиване на Куба. От ноември 1959 година до февруари 1961 година е президент на Националната кубинска банка. От февруари 1961 година е министър на индустрията. Един от водачите на придвижването " 26-и юли ", а по-късно е член на Националното управление на Единната партия на обществената гражданска война. През април 1965 година с писмо до Фидел Кастро оповестява, решението си, че ще продължи революционната въоръжена битка в някоя от страните по света, и напуща Куба. От ноември 1966 година е в Боливия за организирането на партизанско придвижване. През октомври 1967 година основаният от него партизански отряд е обграден и победен от държавни войски. Ернесто Че Гевара е хванат покрай Игерас, Боливия на 8 октомври 1967 година и погубен.

1970 година
Норвежкият мореплавател Тур Хейердал доближава до остров Барбадос с тръстиковата ладия „ Ра-2 ”, направена по модела на лодките на античен Египет. Плаването стартира от мароканския град Сафи и продължава 57 дни.

1957 година
Американският доктор Лерой Барни за първи път изнася информацията, че тютюнопушенето има директна връзка с рака на белите дробове.

1943 година
Състои се най-голямото танково стълкновение в историята. Край Прохоровка от руска и немска страна в сражението се включват над 1500 танка и самоходни оръдия. Германците губят над 350 танка и повече от 10 000 убити.

1941 година
СССР и Англия подписват съглашение за взаимни дейности във войната против Германия. В хода на Втората международна война немската авиация стартира бомбардировки над Москва. На 22 юни 1941 година Германия стартира война със Съюз на съветските социалистически републики. За няколко месеца немската войска превзема Белорусия, Молдавия, Украйна и огромна част от европейската част на Русия. С цената на доста жертви Червената войска съумява да спре немското нахлуване и да разбие германците в борбата за Москва водена през интервала 30 септември 1941 – 20 април 1942 година

1940 година
Подписано е английско-съветско съглашение за съюз против Хитлер.

1920 година
Официално е открит Панамският канал. Панамският канал е воден път с интернационално значение в централна Америка. Дължината му е 81 600 м. Каналът свързва пристанищата на Карибско море (Кристобал, Колон) и на Тихия океан (Панама, Балбоа). Построен е през 1914 година, само че публично е открит през 1920 година От 1914 година до 1979 година се намира под юрисдикцията на Съединени американски щати. До 2000 година Панамският канал се ръководи от специфична комисия, след което минава под цялостната власт на Панама. Ширината на канала е - от 150 до 300 м, дълбочина на фарватера - 12,8-25,9 м и има 12 шлюза.

1920 година
Великобритания упорства да се спре настъплението на Червената войска по време на Полско-съветската война.

1917 година
По време на Първата международна война немската войска употребява военен газ, наименуван Иприт, поради полесражението по течението на река Ипр.

1914 година
След едногодишни битки сред френски и немски банкови групи, е подписан консолидационен външен заем за 500 000 000 франка от " Дисконто Гезелшафт " при 5 % рента. Берлинските банки получават право да строят жп линия до Егейското крайбрежие и да разработят държавни мини " Перник ". На 15 юли заемът е утвърден с решение на XVII Общински народен съвет след кавги и силова кавга в залата.

1906 година
Френският артилерийски офицер Алфред Драйфус, упрекнат в държавна измяна, е оправдан. Рангът му е възобновен и той още веднъж е върнат на работа в полка си. Алфред Драйфус е роден през 1859 година Той е френски офицер. Заподозрян е като създател на писмо, в което се оповестява на непознат сътрудник за изпращането на секрети военни документи. Той е наказан от боен съд на постоянно изгнание през 1894 година и изпратен на Дяволския остров (Кайена). След застъпничеството на видни французи и основно на Е. Зола процесът на Драйфус е 2 пъти ревизиран. Оправдан и върнат на работа през 1906 година.

1876 година
Италианската циркова артистка Мария Спелтерина минава за 11 минути над Ниагарския водопад по опънато над него въже. За още 10 минути съумява да се върне назад, вървешком обратно, а седмица по-късно повтаря опита си, само че към този момент със завързани очи.

1776 година
Английският мореплавател Джеймс Кук (1728 - 1779) се насочва от Плимут на последната си експедиция. Джеймс Кук е роден през 1728 година, в Мартън, графство Йоркшир. Ръководи 3 околосветски експедиции и открива доста нови земи. По време на първата си експедиция (1768 г.-1771 г.) посещава остров Таити, изследва Нова Зеландия, открива източния бряг на Австралия. От 1772 година до 1775 година провежда втора експедиция, по време на която открива остров Нова Каледония, Норфолк, Южните Сандвичеви острови, Южна Джорджия. Третата му експедиция има за цел да открие нови земи в северните региони на Тихия океан; приключва с откриването на Хавайските острови, след което се насочва на север, стига до Аляска, Камчатка, Берингово море; завръща се на Хаваите, където на 14 февруари 1779 година е погубен от локалното население.

На тази дата са родени:
1908 година
Роден е Ален Кюни - френски артист. Учи в Школата за изящни изкуства в Париж. През 1938 година постъпва в актьорските курсове на Шарл Дюлен. От 1941 година работи в разнообразни театри и в киното - “Буксир ”. Участва във “Вечерните гости ” (1942 г.). Снима се също в “Парижката Св. Богородица ” (1957 г.), “Сладък живот ” (1960 г.), “Сатирикон ” (1969 г.), “Валпарайсо, Валпарайсо ” (1973 г.), “Емануела I “ (1974 г.), “Височайшите трупове ” (1976 г.), “Коломбо ” (тв, 1981 г.), “Октопод III ” (тв, 1984 г.), “Камий Клодел ” (1988 г.), “Завръщането на Казанова ” (1992 г.), “Сбогом, скъпа война ” (1992 г.).

1884 година
Роден е Амедео Модиляни. Той е италиански живописец и ваятел, представител на Парижката школа. Модиляни учи в Художествената академия във Флоренция. От 1906 година живее в Париж. Изпитва въздействието на творчеството на А. дьо Тулуз-Лотрек, П. Сезан, П. Пикасо. Уменията му на ваятел се построяват под въздействието на К. Бранкузи, има желание към опростените геометрични форми и удължените пропорции ( “Глава ”, 1913 година, Галерия “Тейт ”, Лондон).

1868 година
Роден е Стефан Георге - немски стихотворец, есеист и преводач, един от изтъкнатите представители на немския символизъм. След като приключва гимназия, той пътува из Европа и следва лингвистика, философия и история на изкуството в Париж, Берлин, Мюнхен и Виена. Изпитва мощното въздействие на експресионизма. Стилът му се отличава с изискана трудност на синтаксиса и обилие на архаични облици. В Париж се среща с Огюст Роден и поетите-символисти Маларме и Верлен, които оказват огромно влияние върху мисловната му настройка. Публикува стихосбирките " Химни " (1890 г.) и " Поклонничества " (1891 г.). Във Виена Георге се сближава с Хуго декор Хофманстал. Става съиздател на списание " Блетер фюр ди кунст ", в което за дълги години пропагандира възгледа " изкуство за изкуството " и се опълчва на натурализма. Публикува стихосбирките " Годината на душата " (1897 г.) и " Килимът на живота и песните за фантазията и гибелта " (1899 г.). Около поета се основава по този начин нареченият " Кръг Георге ", съдружие от избраници, включващо млади лирици, есеисти и учени, които го боготворят като собствен оракул и преподавател. Това намира израз в стихосбирката му " Седмият пръстен " (1907 г.). В " Звездата на сдружението " (1914 г.) Георге показва себе си като медиатор сред Бог и Човек и проклина поквареното си съвремие. През 1927 година е почетен във Франкфурт на Майн с първата " Гьоте-награда ". Тогава разгласява стихосбирката " Новият Райх " (1928 г.), в която прогласява настъпването на нова героична ера. Националсоциалистите се пробват да привлекат Георге за политическите си цели, само че поетът съзира своя Нов Райх само в царството на духа. С поемането на властта от Хитлер министърът на пропагандата Гьобелс предлага на Георге поста президент на Академията за литература, само че поетът отхвърля и емигрира в Швейцария. Там умира през зимата на 1933 година Приживе той не разрешава да го погребват в Германия.

1854 година
Роден е американският откривател Джордж Ийстман (1854 - 1932). Създател е на фотоапаратите с марка " Кодак ".

На тази дата умират:
1921 година
Умира Габриел Липман - френски физик от еврейски генезис. Завършва Екол нормал в Париж (1808 г.), след което следва в Хайделберг. От 1883 е професор в Парижкия университет. Липман открива цветната снимка, учредена на интерференцията на светлината, а през 1908 година - способа на интегралната снимка. Габриел Липман е притежател на Нобелова премия за физика (1908 г.).

1804 година
Умира американският общественик Александър Хамилтън. Получава известност като оратор и журналист по време на Войната за самостоятелност на Съединени американски щати (1775 - 1783). От 1776 година до 1781 година Хамилтън служи в армията, секретар е на Джордж Вашингтон. През 1789 година застава отпред на Партията на федералистите. Защитник е на конституционната монархия по британски пример като форма на държавна организация. В интервала 1789 г.-1795 година е министър на финансите. Александър Хамилтън отстоява концепцията за централизирана страна, която да способства за развиването на капиталистическата система. Изследването му върху проблемите на цената, парите и цените оказва доста въздействие върху по-нататъшното развиване на икономическата доктрина в Съединени американски щати.

1536 година
Умира холандският мъдрец и публицист сатирик Еразъм Ротердамски (1469 - 1536). Еразъм Ротердамски (псевдоним на Герхард Герхардс) е изтъкнат представител на Ренесанса. Роден е на 28 октомври 1469 година в Ротердам. Автор е на фамозните " Колоквии " и " Възхвала на нелепостта ". Издава римски класици, като с това подтиква Реформацията, без да взе участие в нея. Противник е на политическата битка. Възможност за напредък вижда в развиването на науката и просвещението. Обявява се срещу Мартин Лутер Кинг и Улрих декор Хубен.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.;

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР