На 12 януари българските военни разузнавачи отбелязват професионален празник, обявен

...
На 12 януари българските военни разузнавачи отбелязват професионален празник, обявен
Коментари Харесай

Княз Фердинанд създава разузнаването ни преди 114 г.

На 12 януари българските военни разузнавачи означават професионален празник, разгласен със заповед на военния министър през 1997 година Датата не е определена инцидентно: княз Фердинанд основава Разузнавателна секция към Оперативното поделение на Щаба на армията с Указ №190 от 31.12.1907 година, който влиза в действие точно на 12 януари 1908 година Тя е първият профилиран орган за водене и управление на военното разузнаване в България.

През 1891 година Народното събрание приема Закон за устройството на въоръжените сили на Българското княжество. Съгласно закона към Канцеларията на Министерството на войната се образува особено звено за култивиране на разследващата информация, получавана от българските дипломатически представители в чужбина.

През 1940 година Разузнавателната секция е реорганизирана в независим Разузнавателен отдел на Щаба на войската, а през 1947 година - в Разузнавателен отдел на Генералния щаб.

През 1999 година се основава Главна дирекция „ Военна информация “ в Министерството на защитата, а в Генерален щаб се образува Разузнавателно ръководство. От 1 януари 2000 година основната дирекция се трансформира в работа „ Военна информация “, директно подчинена на министъра на защитата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР