На 12 септември (неделя) от 15.00 часа откритото пространство на

...
На 12 септември (неделя) от 15.00 часа откритото пространство на
Коментари Харесай

Националният военноисторически музей става сцена на пиеса за царица Елеонора

На 12 септември (неделя) от 15.00 часа откритото пространство на Националния военноисторически музей ще се трансформира в сцена за пиесата „ Царица Елеонора Българска ". Актьорите от Театър „ Българска войска " Стефка Янорова и Йордан Алексиев ще показват текста на пиесата, която се чака да бъде осъществена и на театрална сцена в цялостен актьорски състав.

Произведението, чийто създател е писателката и дълготраен откривател на живота на кралица Елеонора - Неда Антонова, ни придвижва обратно във времето, когато втората брачна половинка на цар Фердинанд идва в страната ни и за няколко години със своята невзискателност, благотворителни акции и активността си като милосърдна сестра на фронта, влиза в сърцата на българите.

Денят, в който пиесата ще бъде показана в НВИМ, не е определен инцидентно, тъй като навръх тази дата преди 104 години царицата губи борбата с заболяването. Входът за събитието е свободен, като то ще се осъществя при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.

Коя е кралица Елеонора?

След гибелта на първата си брачна половинка, на 28 февруари 1908 година княз Фердинанд I се дами за Елеонора декор Ройс-Кьостриц. Въпреки „ синята си кръв " кралица Елеонора не се възползва от привилегиите на властта. Напротив, тя се отличава със своето великодушие и подготвеност да оказва помощ на нуждаещите се.
Идвайки в България, тя става основател и деен участник в редица значими инициативи и има специфичен принос в благотворителността в страната. Тя е провъзгласена за настойничка на Българския червен кръст и управлява активността на редица благотворителни съюзи, сдружения и организации. На 9 август 1912 година цар
Фердинанд І я назначава за началник на 24-ти пехотен черноморски полк. При започване на Първата балканска война (1912 - 1913) е зачислена в Действащата войска с чин полковник. По нейна самодейност и с нейни средства е направено основното знаме на Македоно-одринското опълчение, което тя връчва в Пловдив на заминаващите за фронта доброволци. Подпомага активността на Военната санитарна работа, подрежда
хигиеничен трен и няколко полеви лечебни заведения и има персонална заслуга за оказаната задгранична здравна помощ на фронта и в тила.
През Първата международна война (1915 - 1918) провежда акции за подкрепяне на войнишките фамилии и на сираците, обезпечава гратис лекуване в Германия и Австро-Унгария на военноинвалиди. Умира в Евксиноград на 12 септември 1917 година и е заровена до южната стена на Боянската черква. Според последната ѝ воля всички нейни средства са завещани на сиропиталища и благотворителни сдружения в България.

В залите на Националния военноисторически музей са показани за публиката парадният офицерски мундир от 24-и пехотен черноморски полк и мантия, часовник, портмоне и книгоразделител, принадлежали на кралица Елеонора.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР