На 12 октомври 1960 г. в Ню Йорк, САЩ, по

...
На 12 октомври 1960 г. в Ню Йорк, САЩ, по
Коментари Харесай

По дяволите, счупих си часовника заради това тук! И тогава взех обувката...


На 12 октомври 1960 година в Ню Йорк, Съединени американски щати, по време на диспути за колониализма в границите на 15-ата годишна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, първият секретар на Централен комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз Никита Хрушчов стартира да удря с юмруци по банката в символ на противоречие с рецензиите от страна на ръководителя на делегацията на Филипините за политиката на Съюз на съветските социалистически републики в Източна Европа. Лоренцо Сумулонг изкарва отвън кожата руския деспот, като споделя, че Съюз на съветските социалистически републики също е колонизатор във връзка с страните от Източна Европа.

В ръката си Никита Хрушчов държи часовника си и се занимава с него по време на дебата. Неговият преводач Виктор Суходрев споделя думите му:

" Започнах да блъскам с пестник и видях, че часовникът ми спря. По дяволите, счупих си часовника поради това тук! И тогава взех обувката и започнах да блъскам с нея! "

Но в действителност на фотоси, запечатали този миг, се вижда, че обувката на Никита Хрушчов е сложена на банката пред него.

Днес напомня тази историческа преживелица, като показва какво написа в Служебния бюлетин на " Международна информация " на 125-годишната държавна организация за тези диспути:

XV сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации

Обединени народи, 13 октомври 1960 година /Франс прес/ Вчерашното следобедно съвещание, изпъстрено с произшествия, най-оживеното съвещание в историята на Обединените народи, приключи нощес в цялостно безвластие. Председателстващият счупи звънеца си и внезапно прекъсна съвещанието. Разискваше се елементарен процедурен въпрос: дали руското предложение за предоставяне самостоятелност на колониалните нации да бъде разисквано на пленарни съвещания на Общото заседание или в Политическия комитет.

Най-напред ръководителят на Общото заседание Болънд прекъсна представителя на Конго, който искаше да прочете депеша от Кабинда, португалска колония, а по-късно делегатът на Филипините съпостави ориста на републиките от Централна Европа с тази на колониалните страни. В този миг Хрушчов събу дясната си обувка и стартира да блъска с нея по масата в израз на възмущение. Малко по-късно, когато делегатът Филипините сподели, че ще гласоподава въпроса за предоставяне на самостоятелност на колониалните нации да бъде прегледан на пленарно съвещание на Общото заседание, Хрушчов му ръкопляска.

По-късно представителят на Румъния, почнал своето изявление със спокоен и еднакъв звук, увеличи глас, защото възмущението от ден на ден и повече го обземаше и свърши с нападки към ръководителя Болънд. Тогава Болънд стартира да бие звънеца, с цел да прекъсне говорещия. Той биеше звънеца все по-силно и по-силно, до момента в който го счупи. След това ръководителят на съвещанието сподели, че при такива условия той се счита длъжен да прекъсне съвещанието. В гнева си Болънд не помни да заяви датата на идващото съвещание.

В немислим звук делегатите постепенно напуснаха заседателната зала. Хрушчов се запъти напряко към изхода. Преди да излезе, руският началник ухилен се спря при кореспондента на Юнайтед прес интеренешънъл Шапиро и му сподели:

" Най-интересното е, че когато ръководителят отсрочи съвещанието, звънецът се счупи. "

" Какво значи това съгласно вас? " - запита кореспондентът.

" Това значи начало на разпадането на Обединените народи. "

" Още не мога да схвана какво желаете да кажете " - настоя Шапиро.

Съветският министър-председател изясни:

" Най-важното, което Съединените щати имат в Общото заседание - звънеца - се счупи. Това демонстрира какъв брой подло променчиви са нещата. Организацията на обединените народи би трябвало да бъде засилена, а не отслабена. Народите ще схванат, че и ние тъкмо това желаеме да създадем. "

Когато дойде пред руската легация, Хрушчов запита репортерите:

" Как ще командвате в този момент Общото заседание без звънец? “

***

В. „ Ню Йорк таймс “ за XV сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации

Ню Йорк, 13 октомври 1960 година /ЮПИ/ В публицистична публикация през днешния ден в. „ Ню Йорк таймс “ акцентира, че Хрушчов не е постигнал своята най-главна цел в Общото заседание на Организацията на обединените народи - смъкването на генералния секретар Даг Хамаршелд, преустройството на Секретариата на Организация на обединените нации и приемането на комунистически Китай.

Що се отнася до приемането на комунистически Китай, тази година се прибавиха пет нови гласа в интерес на разискването на този въпрос от Общото заседание. Но няма никакви рационални аргументи тези пет нови гласа да се припишат на Хрушчов, да се обяснят с неговата дарба да убеждава. Те по-скоро отразяват последователно възходящото мнение на Обединените народи, че в тази организация би трябвало да влязат колкото може повече страни, с цел да могат всички нации да вземат участие в нейните разисквания. 

***

Парижки вестници за речта на Хрушчов

Париж, 21 октомври 1960 година /Франс прес/ " Орор ": " Богата със своята просвета, източници и високо техническо ниво, когато тази Европа реши да счупи в икономическата, военната и политическата област остарелите към този момент загради, когато Лондон, Париж, Бон, Рим, Брюксел, Мадрид и Лисабон станат в действителност федерирани столици, тогава никога на Хрушчов няма да му хрумне да приказва за страните от този континент с такива думи и подобен звук. Поуката за нас в тази тирада е: би трябвало да ускорим надграждането на Европа. Веднъж реализирана, тази Европа ще остане задълго огромното огнище на човешката цивилизация без значение от потока от сарказми, отправени от Хрушчов. “

" Фигаро ": " Да оставим настрани нормалните самохвалства, пресилените думи, на които ни приучи руският водач… наподобяването на алжирската война на грабителския писък, може единствено да изуми тези, които пазят загатна за някои разбойнически дейности против Полша и Финландия по времето, когато Съюз на съветските социалистически републики подаваше ръка на хитлеристките агресори. В това отношение Хрушчов би постъпил по-добре, в случай че мълчи…

Становището на Франция по отношение на руския империализъм, желанието на френското държавно управление да продължи построяването на Европа с Германия, нашата честност на Атлантическия съюз макар някои разлики накараха Хрушчов да разкрие картите си. Нека не съжаляваме за това. Напротив, дано се радваме, че московският лидер поставя завършек на двусмислиците. Твърде дълго политиката на усмивки мамеше благородните и наивни хора у нас. “

" Пари жур ":

" Умерен по отношение на американците, ядовит за пръв път по отношение на Макмилън, все по-нападателен във връзка с военачалник де Гол – подобен е Хрушчов в първата си тирада след завръщането си в Ню Йорк… Бъдещата тактичност на Съюз на съветските социалистически републики се насочва другаде: Трябва да чакаме и една политика на закани, на напън и на шантаж в идните месеци с все по-честото поменаване на обстоятелството за руското военно предимство. Затова частично Хрушчов е възприел тезата на Мао Цзедун за изгодата от " справедливите войни ", заявявайки, че " човечеството няма да загине при положение на нова война ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР