На 12 май 1820 г. във Флоренция е родена Флорънс

...
На 12 май 1820 г. във Флоренция е родена Флорънс
Коментари Харесай

Световен ден на медицинските сестри

На 12 май 1820 година във Флоренция е родена Флорънс Найтингейл, милосърдната сестра, трансформирала се още приживе в знак на актуалната сестринска грижа. Днес е професионален празник на хората, които оказват помощ на лекарите да ни лекуват и са постоянно доста по-близо до нашите болки. 202 години след раждането на Флорънс Найтингейл на медицинските сестри в България не им е доста празнично. 

Мая Атанасова е в тази специалност повече от 40 години. Тя работи през седмицата в кабинет, а в събота и неделя дава наряди в болнично поделение. 

В Световния ден на медицинските сестри Мая Атанасова споделя в " Нашият ден " за своето всекидневие.

" То не е единствено мъчно, то е, меко казано, ужасяващо и притеснително. В продължение на годините ние останахме доста малко. Има норматив на един доктор да се падат по 3 сестри, само че този норматив не се съблюдава. Крайно незадоволителни сме. Заплащането е ниско и сме недооценени като експерти. Поставени сме в едно унизително състояние. Преди два месеца ни предизвестиха изобщо да не се надяваме на нарастване на заплатата. В изискванията на инфлация моята съществена заплата е 850 лева и в случай че работим по пътеките, клиничните пътеки са друга сума. В интерес на истината, слушам от сътрудници, които работят в " Пирогов " и други по-големи лечебни заведения, че заплатата им е достигнала почти 1600 лева Докато нас това не ни касае. 

Вчера си мислех какво ме държи в специалността. Без да звучи високопарно, си мисля, че колкото и да ни е тежък труда, натоварен, натоварващ, ме крепи това, че желая да оказа помощ на хората и това ме съхранява. "

Мая Атанасова не счита, че има изгода от митингите. Според нея би трябвало да се промени нормативната база. 

Повече можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР