На 12 и 13 май в гр. Панагюрище – в

...
На 12 и 13 май в гр. Панагюрище – в
Коментари Харесай

ИМ-Клисура под знака на знаменателния юбилей – 145 години от Априлското въстание

На 12 и 13 май в гр. Панагюрище – в Историческия музей – се организира национална научна конференция на тематика „ Априлското въстание от 1876 година: Исторически и историографски аспекти “. Със свои тематики, отдадени на Априлската епопея, в конференцията се включиха редица учени и представители на музеите от цялата страна. В конференцията взе присъединяване и Стоян Иванов, шеф на Историческия музей в гр. Клисура, нашият събеседник в това предаване. Неговото проучване преглежда процесите на „ съграждане на паметта в Клисура “.

 Козинаровата къща с кладенеца на достойнството
Историческият музей на гр. Клисура е ситуиран в постройка, особено предоставена за реализирането и развиването на неговата активност. Построена е през 1926 година, във връзка 50-годишнина от Априлското въстание, с цел да запази полезностите от историческото минало и културното завещание на гордите и смели клисурци. Строежът е сбъднат напълно с парични дарения, обезпечени от жителите на града, които те са събирали в продължение на 30 години. В музея се пазят документи и артефакти, свързани както с бита и културното развиване на района, по този начин и с Априлския героизъм на клисурци. Може би не всеки знае, че Боримечката не е фиктивен облик от Иван Вазов, в неговия разказ „ Под игото “, а e фактически съществувал човек, отличил се със своя дух, физическа мощ и смелост. Според проучванията на някои историци Боримечката – Иван Танков Иванов – е живял в Клисура, в семейство на козар. За него описват, че един ден, до момента в който пасял козите и събирал дърва в гората, съумял да залови две мечета. И от този момент почнали да го назовават Иван Боримечката. Една от значимите задания, които му възлагали от Революционния комитет, по време на въстанието, е да изнася и да укрепва черешовите топчета на позициите в местността „ Зли дол “. След провалянето на въстаниците той е хванат и изпратен на изгнание в Диарбекир, дружно с други клисурци. Благодарните потомци са издигнали негов монумент на мястото на втората бойна позиция, откъдето е даден първият изстрел от едно от черешовите топчета, против приближаващата турска армия.

В Клисура е роден и първият български книгоиздател Христо Груев Данов. Той е основател освен на първото българско книгоиздателско съдружие, а също и на първото българско читалище – 1854 година в Клисура.

 Павурджиевата къща
Интересни са и обектите, които са част от „ музейната територия “. В Павурджиевата къща е основан първият скришен революционен комитет от Четвъртия революционен окръг - Пловдив. Тук се намира и единствената непокътната истинска розоварна. Козинаровата и Червенаковата къщи също са свързани с историческото минало на града.

Още любопитни обстоятелства за ИМ-Клисура и района – в диалога с гостa на „ Европейски паралели – за музея, за галерията “ Стоян Иванов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР