На 11 януари православната църква почита паметта на Свети Преподобни

...
На 11 януари православната църква почита паметта на Свети Преподобни
Коментари Харесай

Кой празнува имен ден днес, 11 януари

На 11 януари православната черква уважава паметта на Свети Преподобни Теодосий Велики, който се е родил в село Магарион в Кападокия. Благочестивите му родители посрещнали явяването му на света като подарък на Провидението и по тази причина го нарекли Теодосий - " от Бога даден ".

Светецът пръв въвел общежитийната форма на монашеския героизъм и по тази причина е наименуван " шеф на общежитието ". Така го назовават житиеписците още и по тази причина, тъй като в 493 година йерусалимският патриарх го назначил за общ архимандрит на всички общежитийни манастири в Палестина, до момента в който на св. Сава Освещени (439-532 г.) поверил надзора над пустинниците.

Предузнава гибелта си няколко години преди да нaпусне този свят и съобщил за това на трима обичани от него епископи.

Погребан във Витлеемската пустиня, където почнал своето подвижничество. Славата на нови чудотворства украсила неговото отминаване в блажената безкрайност. Йосиф Студит и Теофан Начертани от лаврата на Св. Сава написали многопеснопения, с които и до през днешния ден Православната черква популяризира великия създател на общежителните манастири.

Днес своя имен ден честват всички, които носят имената Теодосий, Богдан и Богдана.

Честит празник!
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР