На 11 септември се навършват 21 години от терористичните атаки,

...
На 11 септември се навършват 21 години от терористичните атаки,
Коментари Харесай

Навършват се 21 години от терористичните атентати, разтърсили Ню Йорк на 11 септември

На 11 септември се навършват 21 години от терористичните офанзиви, раздрусали Ню Йорк, Съединени американски щати и света през 2001 година. Не е изненадващо, че в такива моменти ставаме очевидци на поток от вестникарски публикации, репортажи в радио и телевизионни, а в последно време и в интернет медии.

 

Оценяват се смисъла и поуките от 11 септември. Това е тематика, която се разисква от самата преживелица и ще продължи да се разисква още десетилетия наред. Извлечените поучения неизбежно ще се трансформират с времето, тъкмо както виждаме 11 септември по друг метод през днешния ден, в сравнение с преди 10 или 15 години. Едно нещо е неизбежно -виждаме предишното през призмата на сегашното...

 

Няма нищо измежду руините

Известно време след 11 септември, когато Реджина Катоподис и нейният татко посещават мястото на скромната черква на Кота Нула, имаща значимо сантиментално място в живота и вярата им, то е изцяло изравнено със земята. " Беше смразяващо ", спомня си Реджина. " Разхождахме се измежду руините. Баща ми стоеше там със сълзи на очи. Никой от нас двамата не можеше да повярва това, което вижда ", споделя тя пред локалното издание " Северен Джърси ".

 

Сега, 21 години по-късно, след многократни прекъсвания и започвания, след положени огромни старания за набиране на средства, гръцкият православен храм " Св. Николай " в Манхатън се издига още веднъж, този път той има напълно нова, истинска и величествена конструкция с характерен транспарантен купол. Новата черква е проектирана от Сантяго Калатрава, знаменит проектант, покорил с творбите си целия свят.

 

Храм за всички религии

Точно на 4 юли тази година възкресената черква - единственото леговище на вярата, разрушено при атентатите на 11 септември, когато се сринаха кулите-близнаци на Световния търговски център - бе осветена на гала, която притегли близо 2000 вярващи от всички краища на Съединени американски щати. Мястото публично се трансформира в непрекъснат молитвен дом, а концепцията на настоятелството е то да приема хора от всевъзможни религии.

 

Американският архиепископ Елпидофорос, дружно с присъстващите вярващи и други членове на духовенството, освети възобновената православна черква. Религиозната гала включваше Божествена литургия и вграждане на мощи на Св. Николай в олтара на храма. Освен архиепископ Елпидофорос в церемонията взеха присъединяване и други видни членове на духовенството, измежду които и Андреас Витулкас, протопрезвитер на Вселенския трон.

 

Освещаването се организира на 4 юли, тъй като светилището вечно ще бъде обвързвано с раждането на Америка, която е построена върху основата на почитание към всички религиозни обичаи, споделя преподобният Андреас Витулкас пред " Северен Джърси ".

" Св. Николай " - единственият дом за поклонение на Кота Нула - ще ще посреща хора от всевъзможен генезис, а постоянните молитвени служби стартират тази есен.

Красотата на Божия дом

Богато украсената постройка със своя куполообразен мраморен храм и светилище е придобила популярност измежду феновете на архитектурата. Тя беше оповестена за един от " деветте най-очаквани архитектурни плана за 2022 година " от профилираното издание Galerie Magazine.

Сред присъщите черти на постройката са нейният транспарантен купол и стена, които светят през нощта и придават топъл искра на цялата постройка. Тя е като фар на сушата, който разсейва мрака и нечовечността на света, напомняйки на посетителите за светлината, която вярата и положителното обезпечават, споделя Витулкас.

 

Църквата е издигната по модела на " Св. София " в Истанбул, която е построена като катедрала, а по-късно превърната в джамия в Османската империя.

Сградата на " Св. Николай " е направена със същия кремав мрамор, който е бил употребен за Партенона - античния храм, който се издига след хилядолетия на върха на Акропола в Атина. Архитектът Сантиаго Калатрава се надява да подчертае връзката с Партенона, който е устоял на трусове, пожари и войни след построяването му в средата на V в. пр.н.е. и остава мощен знак на демокрацията, открита в Гърция по това време.

 

Над олтарната маса в апсидата на новопостроения храм в Манхатън има стенна живопис на Божията майка, получил към този момент прозвището " Дева Мария от Ню Йорк ". С разперени в молитва ръце и разтворена над града тога, тя като че ли прегръща хората и се моли от името на многомилионния град.

Пред нея са забележителности на Ню Йорк, като Статуята на свободата, Емпайър стейт билдинг и несъмнено " Св. Николай ", определян към този момент като народен молитвен дом

 

Вярата не е от през вчерашния ден

Оригиналната черква, ситуирана на улица " Сидър " ╒155 във финансовия регион на Манхатън, е учредена през 1916 година от гръцки имигранти. Подхващат една от редовите къщи, която е била и кръчма, и я трансформират в черква. Според предания, популяризирани от локалните енориаши, мястото е било измежду първите спирки в Съединените щати за гръцките имигранти, идващи през прословутия остров Елис. Те се отбивали първо в църквата, с цел да възпламенят свещ и да отдадат признателност на Св. Николай, настойника на мореплавателите.

През годините небостъргачите изникват към скромната църковна постройка, която в последна сметка се оказва като буболечка сред кулите близнаци, а църковните водачи се опълчват на многочислените старания на бизнесмените да закупят скъпия парцел.   

 

Сега новият храм се намира на метри от истинското място на ул. " Либърти " 130 в повдигнат парк с аспект към мемориалния площад на Световния търговски център.  

Църквата ще продължи да служи на гръцката православна общественост, която през днешния ден се състои от към 1 милион души в цяла Америка. Но също по този начин ще има място за медитация и размисъл за хора от всички религии. Очаква се църквата да бъде измежду най-посещаваните гръцки православни обекти в света.

 

След пъкъла има вяра

Но църквата не е просто място за поклонение, а и за възпоменание на починалите в атентатите на 11 септември. Изображения и респект към жертвите на терористичните актове и към спасителите, отдали живота си на това място, ще бъдат част от гледката. Тъй като доста от жертвите не са заровени поради изчезналите им остатъци, " Св. Николай " ще бъде  и място, където на всички тях може да се отдава респект и да се прави помен, сподели Джордж Гигикос, информационен шеф на Приятелите на " Св. Николай ", организацията събрала близо 95 млн. $ доброволни дарения за плана.

 

Беше дълъг път за молитвения дом след години на финансови и бюрократични пречки. Строителството бе спирано заради разнообразни аргументи, в това число пандемията и неприятно финансово ръководство, споделя Гигикос пред " Северен Джърси ".

 

Реджина Катоподис си спомня по какъв начин татко й пътувал с кола всяка неделя от Бруклин до Манхатън, с цел да участва на службите в дребната черква, където той бил ръководител на настоятелството от 1968 до 2001 година, а преди този момент татко му, който е бил ръководител от 1950 година до гибелта си през 1968 година правел същото.

 

Те обичаха църквата, която беше скромна, само че красива, споделя Катоподис, която в този момент живее в Куинс и има гръцка пекарна, наречена PI, в низък Манхатън, напълно покрай църквата.  

Спасената икона отдолу под руините

 

Когато с татко й посетили мястото на църквата след 11 септември, те се пробвали да видят дали могат да спасят нещо, спомня си още тя. " Повечето от нещата бяха унищожени от пожара. Сред това, което открихме, имаше обезобразен свещник и икона на Св. Дионисий ", споделя Катоподис.

 

" Ако беше с нас през днешния ден, с цел да види, че църквата му е възобновена и че всички хора по света са взели участие, той щеше да се зарадва изключително ", споделя тя за татко си.  

Реджина е в борда на настоятелството на църквата. По време на освещаването тя си е спомняла за първите енориаши, основали църквата преди повече от 100 години, които към този момент от дълго време не са на този свят, само че и за всички тези, които са създали възобновяване на храма допустимо.   

" Тази нова черква е издигната върху голямо гробище ", сподели тя. " Жената на братовчед ми почина тук на 11 септември и по този начин и не откриха нищо от нея. Повторното изграждане на църквата е като възкресение за всички нас. Това е респект към всички тези, които изгубиха живота си на 11 септември ", споделя Катоподис. " Освен това е знак на вярата ", прибавя тя.

 

21 години по-късно

 

Въпреки че офанзивите от 11 септември нанесоха тежка контузия на Съединените щати, те не доведоха до резултата, който атентаторите търсеха. Смятаха, че тероризмът ще принуди страхливата Съединени американски щати да изостави уговорките си по света. Но това не стана, а и нямаше по какъв начин да стане в страна, построена върху смелостта и решимостта на своите създатели.

 

Но 11 септември 2001 година беше предизвестие за това, което следва. Може да е мъчно от позиция на 2021 година да си спомним по какъв начин изглеждаше светът в това време. Съединените щати бяха спечелили Студената война. Те бяха преобладаващата мощ в света, може би най-мощната съществувала в миналото в историята. С цялостна мощ се тръбеше за края на историята.

 

Обещаваше се бъдеще с непрекъснати триумф, благосъстояние и сигурност за десетилетия напред. Поглеждайки обратно към тези бурни времена в този момент ще забележим, че атентатите пронизаха илюзията, че по някакъв метод Съединени американски щати и целият западен свят стоят отвън времето.

Най-мощната терористична атака в историята беше първото предизвестие, че ХХт в. няма да донесе безконечен мир и разцвет. Войната в Украйна ни го подсети.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР