На 11 май 1997 г. шахматният суперкомпютър на IBM Deep

...
На 11 май 1997 г. шахматният суперкомпютър на IBM Deep
Коментари Харесай

11 май 1997 г. - Гари Каспаров срещу суперкомпютъра IBM Deep Blue

На 11 май 1997 година шахматният суперкомпютър на IBM Deep Blue печели последната игра от реванша на Гари Каспаров и става първият компютър, който побеждава международен първенец по шахмат в директна среща.

Това не е първият път, когато съветският шахматист се изправя против компютър. През 1989 година Каспаров елементарно побеждава шахматния компютър Deep Thought (Дълбока мисъл) и с двата цвята в мач от две партии.

През февруари 1996 година Каспаров губи партия против компютъра на IBM Deep Blue. В последвалите 5 партии от срещата Каспаров реализира 3 победи и два равни резултата, и приключва с резултат 4:2 в своя изгода.

През май 1997 година губи обществен мач-реванш от шест партии с 2,5:3,5 против усъвършенствания компютър на IBM Deep Blue. Мачът е еднакъв до петата партия, само че в шестата компютърът побеждава. Това е първият път, в който компютър побеждава международен първенец в директна среща. По този прочут дуел е изработен документалния филм " Играта свърши: Каспаров против Машината " (Game Over: Kasparov and the Machine).

Каспаров твърди, че няколко фактора са били срещу него в тази среща. В частност, на него му е бил отхвърлен достъп до предходни срещи на Deep Blue, до момента в който компютърният екип е проучил стотици срещи на Каспаров.

След загубата Каспаров афишира, че е имало моменти, в които е видял незабравим разсъдък и творчество в ходовете на машината, като даже е предположил, че в този миг са се намесили хора, в несъгласие с разпоредбите на срещата. Екипът на IBM отхвърля да е мамено, като споделя, че единствената човешка интервенция в машината е била сред обособените партии. Правилата на срещата разрешават на разработчиците да трансформират компютърната стратегия сред партиите, с цел да усъвършенстват играта на компютъра. Каспаров изисква разпечатки от лог-файловете на машината, само че IBM му отхвърля, макар че по-късно те са оповестени в Интернет. Каспаров желае реванш, само че IBM отхвърля и приключва работата по Deep Blue.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР