На 11 април 2022 г. се навършват 100 години от

...
На 11 април 2022 г. се навършват 100 години от
Коментари Харесай

Спомен за композитора Александър Райчев

На 11 април 2022 година се навършват 100 години от рождението на един от огромните български музикални създатели от втората половина на ХХ век - професор Александър Райчев.

Като композитор с ярка характерност, той основава огромно по размер и по значение творчество, оказало въздействие в развиването на нашето музикално изкуство. Като възпитател приготвя цяла плеада български музиканти. Дълги години е ръководител на Съюза на българските композитори, народен представител е в четири мандата на Народното събрание. За цялостната си креативна активност е почетен с доста държавни оценки, почетен член е на Кралската академия за науки и изящни изкуства в Брюксел и на Международната асоциация за съвремена музика в Баден-Баден.  

Александър Райчев е роден през 1922 година в Лом. И двамата му братя - Виктор и Ромео - също са известни музиканти. Развитието си като създател Александър Райчев дължи на Асен Карастоянов, Парашкев Хаджиев и на Панчо Владигеров, който е негов преподавател по пиано и комбинация в Музикалната академия. След завършването си специализира в Будапеща - композиция при Золтан Кодай и диригентство при Янош Ференчик. Още като студент работи в Националното радио, след това е диригент на оркестъра на Народния спектакъл. От 1950 година е учител в Музикалната академия, по-късно е професор по естетика, по-късно и по комбинация. От 1972 до 1979 година е ректор на Академията. Умира на 23 октомври 2003 година

Творческото завещание на Александър Райчев е голямо: шест симфонии и Концерт за оркестър, написан особено за 50-годишнината от основаването на Софийската филхармония, три опери - " Мост ", " Тревога " и " Хан  Аспарух ", радиооперата " Вашето наличие ", два балета - " Хайдушка ария " и " Изворът на Белоногата ", оперетата " Славеят на Орхидея ", мюзикълът " Ало, Фотев ", детските оперети " Русалка ", " Смях и сълзи ", " Пиф, Паф, Пуф ", шест оратории, кантати, литургия, увертюри, сюити, инструментална музика, 30 песни за глас със акомпанимент, над 600 хорови и детски песни, кино и театрална музика. И във всяко от творбите му прозира неговото високо професионално майсторство, умеенето да построява драматургично облиците, дълбочината на прочувственото наличие и блестящо изразеното народностно начало.

Една от най-популярните произведения на Александър Райчев е балетът " Хайдушка ария ", основан през 1952 година Либретото на Александър Хаджихристов е по поемата  на Христо Ботев " Хайдути ". Премиерата е на 13 февруари 1953 година в Софийската опера, хореографията е на Николай Холфин и Анастас Петров, дирижира Атанас Маргаритов. Премиерата е същинско събитие в българския музикален живот, а младият Райчев, тогава на  31 години, получава най-високото държавно отличие. В последвалите десетилетия балетът е поставян неведнъж в Русе, Варна, Пловдив и София от най-известните ни хореографи - Асен Манолов, Асен Гаврилов, Богдан Ковачев, Петър Луканов, Галина и Стефан Йорданови.

За балета си споделя самият Александър Райчев в запис от 1969 година, непокътнат в Златния фонд на БНР. Чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР