На 100 % са пълни всички легла в реанимацията на

...
На 100 % са пълни всички легла в реанимацията на
Коментари Харесай

Проф. Атанас Темелков: На 100% е запълнена реанимацията на Александровска болница

На 100 % са цялостни всички кревати в реанимацията на Александровска болница – близо 40 са заетите с заболели с Covid – 19 с тежка дихателна непълнота . Нараснал е и броят на постъпващите в Инфекциозното поделение “, сподели пред БНР проф. Атанас Темелков, шеф Клиника по анестезиология и интензивно лекуване – УМБАЛ " Александровска ".
„ Имаме опция да приемем още един – двама души в Спешното поделение, само че тази численост е лимитирана, заради непрестанно постъпващите нови заболели. Всички при нас са на апаратна вентилация и на кислородотерапия.
Вече една година лекуваме новия ковид, само че към момента няма предвидимост и открито лекуване , и познанията ни се лимитират до симптоматично лекуване на техните клинични белези. Коя е същинската причина, какво да лекуваме в дълбочина - към момента не е намерено и към момента работим в тази посока, очаквайки данни от нашите сътрудници в чужбина, с цел да можем да използван най-съвременното лекуване, регистрира проф. Темелков.

 БГНЕС

Началникът на КАИЛ в Александровска болница разясни, че пациентите в този момент постъпват в по-тежко положение, по-късно търсят болнична помощ, стоят си по домовете, лекуват се не където би трябвало , идват във към този момент повредено положение, когато организмът няма обезщетителни механизми да се оправи с заболяването.
По думите му главният проблем от преди година остава - продължава наклонността на липса на добра организация с персоналните лекари, с РЗИ, със експертите.

В момента деца с ковид не се лекуват в болничното заведение.

„ С разпускането на част от ограниченията, би трябвало да продължим спазването им – главно маски, стерилизация и най- към този момент дистанцията сред хората. Но това нещо не става в обществото – ограничение на контактите – до момента в който не се реализира, напредък в борбата няма да има. Разреши се посещаването на заведенията навън – да, само че те са сложили по две транспарантни загради – това към този момент е закрито пространство “, разясни проф. Темелков.

 БГНЕС

„ Все още никой по света не е дал данни, че пандемията скоро ще свърши. Тя съгласно мен ще остане във времето , в по – скъсен вид, значимо е да преминем към нов стадий, в който няма да лекуваме подобен огромен контингент от хора.

Надявам се новият кабинет да продължи с налагането на ограниченията, тъй като част от нещата са пожелателни , а те би трябвало да се изпълнят- съобщи още проф. Темелков.

" Пандемията очерта бъдещите проблеми - това са нарушената в някаква степен връзка сред министерство, РЗИ, персонални лекари, частни лечебни заведения, държавни лечебни заведения. Много работа има и във връзка с дефицита на фрагментите във опазването на здравето.

До извънредно безсилие е докарана към този момент здравната система , само че считам, че тя ще издържи с помощта на всички медицински фрагменти, което е за тяхна сметка. Затова на празника на здравния служащ им поисквам здраве, на тях и на техните фамилии, да знаят, че без тях здравната система няма по какъв начин да съществува. Ако с едно дума би трябвало да опиша миналата година тя е : сложна и тъжна “, заключи пред БНР началникът на Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване към УМБАЛ " Александровска ".

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР