На 10 март честваме паметта на свети мъченик Кодрат и

...
На 10 март честваме паметта на свети мъченик Кодрат и
Коментари Харесай

Празник е! Да почерпят всички с имената...

На 10 март честваме паметта на свети страдалец Кодрат и на негови почитатели, написа за БТА проф. Иван Желев.

В средата на III век император Деций Траян наложил наложителен за всички жители фетиш към господ Юпитер и към " гения " (личността) на императора. През януари 250 година издал едикт и задължил жителите на империята (с изключение на евреите) на избрани дни да принасят жертви на езическите божества. В подмяна на това те получавали уверение, че са изразили почитта си към римската страна. Християните обаче не можели да се подчинят на тази заповед, тъй като това означавало да се отрекат от вярата си в Иисус Христос. Затова те незабавно станали жертва на всеобщи гонения.

По това време като мнозина други и една християнка от Коринт избягала в планината, с цел да се избави от преследванията. Била бременна и в планинската пустота родила наследник, само че скоро по-късно умряла. Момчето оживяло по превъзходен метод и било отгледано от християни, които го нарекли Кодрат (от латинското Квадратус). Кодрат получил освен християнско образование, само че и положително обучение, изучил лекарското изкуство и се прочул като добър врач и свят по живот човек. Много от неговите другари и почитатели също станали християни и общували с Кодрат, молели се дружно и вършели положителни каузи в интерес на болните и нуждаещите се. Сред тях били Киприан, Дионисий, Анект, Павел, Крискент и други А когато военният шеф на Коринт почнал да принуждава християните да се отрекат от вярата си, се стигнало до голям брой случаи на изтезания и убийства на Христовите почитатели. Тъй като Кодрат бил най-възрастният, той пръв защитил вярата в Христос и тогава почнали мъченията му. Светецът освен показал неотстъпчивост, само че и насърчавал другите да не се опасяват и да не се отхвърлят от вярата си. Накрая всички били наказани на обезглавяване с меч.

С тях потърпевши за Христос и доста свети дами, подражавайки на свети Кодрат и пазейки в сърцата си наставленията му - Хориса, Нунерия, Василиса, Ника, Гали, Галина, Теодора и доста други дами, а също и мъже. Едни от тях се преселили при Господа, бидейки посечени с меч, други били удавени във вода или убити по различен непосилен метод. Всички те дружно със своя ментор свети Кодрат били причислени към лика на мъчениците, получили победни венци от десницата на Христа Бога, на Когото популярност с Отца и Светия Дух во веки. Амин.

Всяка година на 10 март имен ден честват са хората, носещи имената Галина, Галя, Галин, Галена, Гален, Галка, Галуна  и производните им. 

Според българските народни вярвания всеки, който носи това име, ще бъде обичан. 

Какъв е произходът му обаче никой не знае сигурно. Някои митове описват, че името Галина произлиза от " гал ", което значи мургав и здрав. Друго поверие гласи, че името е с гръцки генезис и значи тишина, а старобългарската му версия - покой, безветрие.

Някои настояват, че Галина произлиза от глагола " погалвам " - знак за майчината обич и протекция, друга популярна версия споделя е, че Галина идва от италианското Gallina, което значи кокошка.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР