На 10 април българската актриса и певица Ралица Ковачева-Бежан празнува

...
На 10 април българската актриса и певица Ралица Ковачева-Бежан празнува
Коментари Харесай

Ралица Ковачева-Бежан празнува 25 години на театралната и музикална сцена

На 10 април българската актриса и певица Ралица Ковачева-Бежан чества 25 години на сцена. В “Sofia Live Club ” тя, като се изключи че ще означи знаменателното събитие дружно с рождения си ден, ще показа и видеото към заглавната ария на първия си независим албум.

За провокациите по 25-годишния си креативен път, за дебютния си албум, за идния и обвързван с благотворителна идея концерт и за нещата, които я въодушевяват да твори, Ралица Бежан описа пред камерата на БГНЕС.

„ На Ралица Ковачева, а след това Бежан, пътят стартира още в първи клас – в нейното въображение, в нейните фантазии “, описа актрисата и певица. „ Когато учителката ни попита какви желаеме да станем, аз споделих, че желая да съм като Лайза Минели – да танцувам, да пея, да съм актриса… “

През 1991 година Ралица кандидатства в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ и в Национална музикална академия в естрадния факултет. Приета е и на двете места, само че избира НАТФИЗ. Учи в класа на професор Крикор Азарян, доцент Тодор Колев и Николай Поляков.

Причината Ралица да избере пътя на актьорството пред този на музиката, я връща в нейното детство и юношески години.

„ От дребна се занимавам с музика. Татко беше музикант акордеонист и доста прочут импресарио - Георги Ковачев. Той беше уверен, че ще се занимавам с музика, аз също – свирех от дребна на пиано “, описа тя. „ Но на всички места – дали на конкурс или даже по-късно при кандидатстването ми в консерваторията, получавах въпрос: „ Ти дъщерята на Георги Ковачев ли си? “ Тогава инцидентно се появи една компания, с която взехме решение да вървим на курс по пантомима и по-късно взех решение да аплайвам в НАТФИЗ. Там никой не ме попита: „ Ти дъщерята на Георги Ковачев ли си? “

Оказва се въпреки всичко, че известния ѝ татко е работил с един от преподавателите ѝ, легендата Тодор Колев. Но достиженията в класа на професор Азарян и последвалите театрални триумфи, Ралица реализира безусловно сама, което ѝ носи задоволство.

Сред десетките ѝ функции в театъра се открояват Луиза в „ Дали имаше дървета или не “ с режисьор Росен Пенчев, Лизи в „ Човекът, който донесе дъжд “ на режисьора Вили Цанков, Стоянка в „ Службогонци “ под режисурата на Пламен Сираков, Ана в „ На хубавия наследник Дунав “ с режисьор Бина Харалампиева и Ема в „ Хоровод “ на режисьора Борислав Чакринов. Но ролята, която остава в сърцето ѝ и до в този момент е на Любов Андреевна от „ Вишнева градина “.

Музиката обаче остава като подстрекател и става преобладаваща в пътя ѝ на създател.

„ Вкъщи са идвали създатели като Людмил Георгиев, а Леа Иванова е свиркала под балкона, с цел да вървят в бар „ Астория “ да се забавляват “, показа Ралица. „ Израснала съм в тази атмосфера. В събота и неделя с баща се пеехме всевъзможни песни. Музиката е част от мен “.

Предстоящият концерт на Ралица Ковачева-Бежан е подготвян дълго и самата тя го назовава „ празник “.

„ 10 април ще бъде един празник. Ще честваме живота. …. “, показа певицата. „ Очаквам доста сътрудници, другари и близки хора. До мен ще са музикантите от групата, с която работя от доста години. За мен е особено присъединяване на Калин Жечев – един извънреден музикант, с който работя от доста години. На него дължа всички аранжименти освен за албума, само че и за самия концерт “.

Останалите музиканти, които ще бъдат до нея, са Димитър Стоянов – бас китара и контрабас, Стоил Иванов – ударни принадлежности и Ивелин Иванов – акордеон.

Ралица чака и доста свои сътрудници артисти, измежду които Иван Юруков, Мария Драгомирецкая, Росен Пенчев, Симеон Владов, Мариана Йотова, Ники Станоев и други А „ черешката на тортата “ в концерта ще бъде специфичното присъединяване на изключителната прима на естрадната музика, огромната Мими Николова. Заедно двете ще изпеят нейна ария по музика на Йосиф Цанков – „ Когато Луната изплува “.

С Мими Николова я свързва топло другарство, зародило се по време на първия концерт, който Ралица прави в памет на своя татко и на който огромната певица участва. Оттогава тя не пропуща изяви на Ралица. Миналата година двете вземат участие в първия по рода си джаз мюзикъл и за Ралица това е извънредно прекарване.

Концертът е обвързван и с благотворителна идея. Той ще подкрепи основаното от нея преди години съдружие „ Изкуство за живот “, като вместо цветя, гостите ще оказват помощ със средства за лекуването на Вала, млада майка на две прелестни момчета.

Ралица основава два сингъла и видеоклипове към тях, отдадени на идеите на сдружението, с присъединяване на голям брой известни български музиканти и артисти, като една от песните, „ Мое мъничко дете “, става химн на две работещи с деца организации.

Заглавната ария в дебютния ѝ албум се споделя „ Ето ме “ и е по текст на актрисата от Народния спектакъл Албена Ставрева. Клипът към нея споделя за самотата, за методът, по който искаш да промениш нещата, и за другарството. В албума ще чуем истории, разказани посредством музика.

„ Всъщност поканих мои близки поети, с които ни свързва някакво прекарване, някаква друга непосредственост. … Всяка ария споделя история ”, показа авторката.

Но има една нишка, която ги свързва – това е акордеонът.

„ Това е звукът на моето детство “, сподели Ралица. „ Татко беше виртуоз, въпреки и самообразован и историите, които акордеонът споделя, свързва всички тези песни “.

Наред с креативните задължения на Ралица, измежду обичаните ѝ остава и озвучаването на филми. Известни нейни функции в дублажа са Марси Дарси и Кели Бънди в „ Женени с деца “, „ Моите благи съседи “, „ Малки сладки лъжкини “, както и анимационни персонажи като Бети Ръбъл в „ Семейство Флинтстоун “, Нани в „ Лило и Стич “, Фокси Локси в „ Чикън Литъл “, Линда в „ Рио “ и Холи Хайтех в „ Колите 2 “.

„ Обичам да повтарям “, призна тя. „ Най-много обичам да повтарям анимация. Гласът, с който най-емблематично се свързвам, е този на основната героиня от сериала „ Женени с деца “, който ме преследва цялостен живот “.

На край беседваме с Ралица Бежан за вдъхновението и за това, което движи един създател в пътя му към публиката. Своето ентусиазъм тя открива в думи, казани от нейния наставник Крикор Азарян при започване на пътя ѝ.

„ За мен вдъхновението се съдържа в нещо, което още в първи курс професор Азарян ни сподели: „ Живейте интензивно. Ходете на изложения, ходете на концерти, имайте прекарвания, пътувайте, четете, тъй като четенето развива въображението… Всичко това ще бъде вашият инструмент, който ще сложите в чекмеджето си и оттова ще вадите “, описа актрисата.

„ Вдъхновението идва от метода, по който си отворен към света. О това непрестанно да си в продан с благосъстоянията, които ти дават природата, другите създатели, срещите с обичани хора… Всичко може да те въодушеви “, приключи Ралица Ковачева-Бежан. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР