На 1 юни 2023 г. БАМП (Българска асоциация на музикалните

...
На 1 юни 2023 г. БАМП (Българска асоциация на музикалните
Коментари Харесай

Замунда отговори на обвиненията: Сътрудничим си с ГДБОП от години 

На 1 юни 2023 година БАМП (Българска асоциация на музикалните продуценти) популяризира известие, че е спечелила първото дело в България за блокиране на достъп до пиратски уеб сайтове и по-конкретно - платформите Zamunda и ThePirateBay.

Днес на уеб страницата на " Замунда " се появи формален отговор на платформата, в който се изяснява, че платформата от години следи прецизно за нарушение на авторски права и отстранява качени връзки към материали, чието издание е срещу разпоредбите.

Публикуваме текста без редакторска интервенция: 

" Уважаеми членове и медии,

Бихме желали да дадем няколко разяснения и пояснения, свързани с актуалните събития, в които сме забъркани, като съображение за правосъдно гонене на избрани компании, които нямат нищо общо с активността ни. От оповестеното правосъдно решение (линк) се вижда, че огромна част от фактологията, заложена в него, е мощно генерализирана, повърхностна и се разминава с действителността.

Като начало бихме желали да уточним, че след разделянето на Zamunda през 2013 година, Zamunda.NET като платформа (със непокътната комерсиална марка Zamunda.NET) се поддържа от нашия екип и се намира САМО и ЕДИНСТВЕНО на следните два домейна: www.zamunda.net и www.zamunda.ch (последният е огледален адрес на основния).

Ние нямаме нищо общо с останалите портали, които носят сходно название и се пробват да натрупат известност, употребявайки това име. В оповестеното правосъдно решение са изброени и следните домейни (портали): zamundase, bg-zamundanet, zamundatvcom и всички те са обединени в едно общо название - zamunda.

Ние не знаем кой стои зад тях и не носим отговорност за оповестеното от тях наличие.

Що се отнася до Zamunda.NET, то отбраната на авторските права и отговорността на платформата бяха едни от главните аргументи за разделянето през 2013 година. Ние, екипът на Zamunda.NET, изцяло осъзнаваме своята отговорност по отношение на запазването на правото на интелектуална благосъстоятелност. Нашата философия е основана на свободното шерване на информация, като това не нарушава ползите на други заинтригувани страни, в това число създатели, разпространители и кандидати за благосъстоятелност.

Още при започване на 2013 ние (Zamunda.NET) започнахме интензивно съдействие с управляващите и правоносителите за унищожаване на докладвани връзки. Усилията ни в тази тенденция се удостоверяват и в отчет на американските управляващи от 2015 година (However, in recognition of Bulgarian law enforcement efforts and recent reports that the operators of these sites agreed with rights holders to remove links to unauthorized movies upon notification, the sites are not listed below. линк)

През 2017 година въведохме система за докладване и мониторинг на материали, които нарушават авторските права. Приемаме поръчки за унищожаване на наличие и посредством пряк контакт на електронната ни поща.

Много от правоносителите, както и представителите на регулаторните управляващи, включително и ГДБОП, интензивно употребяват системата или каналите за връзка с нас и ние им оказваме цялостно подпомагане по отношение на премахването на декларирани от тях материали. Постъпилите сигнали обработваме в границите на 24 часа и, качените от потребителите на Zamunda.NET връзки, които нарушават авторски или други права се отстраняват неотложно. Всички консуматори, които споделят информация в платформата са осведомени с разпоредбите за шерване. В случай на споделен линк към материал, който е деклариран като нарушаване на авторски права, то материалът се изтрива, а потребителят, който е споделил материала получава предизвестие, с цел да се избегне наново шерване на материала.

Имали сме случаи и на блокиране на сметки на консуматори поради редовно нарушение на разпоредбите.

След години на интензивно съдействие с управляващите и правоносителите за унищожаване на докладвани връзки, сме сюрпризирани от пренебрежението към напъните на Zamunda.NET да съблюдава разпоредбите за надзор на обмена на информация.

В удостоверение на това можем да изброим единствено част от правоносителите, с които си сътрудничим и количеството отстранени линкове по тяхна поръчка:

Форум Филм България - над 4000 заглавия

БТВ Студио - над 1300 заглавия

Народоосвободителна въстаническа армия БРОУДКАСТИНГ ГРУП - над 1600 заглавия

7/8 ТВ - всички материали

Централна Библиотека на БАН - над 500 заглавия

HBO - над 1000 заглавия

Колибри - над 420 заглавия

Александра Груп - над 1000 заглавия

ГДБОП - над 100 заглавия

Ентусиаст - над 20 заглавия

АРТЛАЙН Студио - над 20 заглавия

Света на книгите - над 10 заглавия

Издателство " ЕРА "  - над 50 заглавия

Асоциация " Българска книга "  - над 100 заглавия

Сиела - над 250 заглавия

ПРОФИЛМ - над 500 заглавия

... и доста други

Общо количеството отстранени връзки са над 30 000.

В Zamunda.NET има повече от 350 000 връзки, като над 150 000 от тях са неактивни. Това се дължи до известна степен и на системата за надзор на наличие по подозрения за нарушени авторски права. В нередки случаи самите консуматори приключват достъпа до споделената от тях информация.

В допълнение бихме желали да кажем, че ние се дистанцираме от уеб сайтове като ThePirateBay, които не споделят нашите полезности и не поставят старания да отстраняват и управляват разпространяването на материали, за които получават сигнали и искания от създатели, разпространители и други институции.

Що се отнася до съответното правосъдно произвеждане, то желаеме да заявим, че макар явната ни поддръжка и подготвеност за подпомагане, през всичкото това време Zamunda.NET не е била потърсена, не сме получили никакви сигнали или искове от БАМП (Българска асоциация на музикалните продуценти). В случай на предпочитание от тяхна страна ние ще отговорим на техните поръчки, по същия метод, по който обработваме и всички останали.

Нашето персонално мнение е, че интернет провайдерите не би трябвало да носят отговорност и да служат като регулатор за достъпа до информация в интернет. Това правосъдно решение основава казус, който оставя след себе си доста въпроси: а тогава за какво единствено тези компании са наказани, а не всички интернет оператори, които дават достъп до тези страници? А за какво след това не ги осъдим и за всичките останали страници в интернет, които по някакъв метод нарушават нечии права? А уеб страниците с екстремистко наличие, измами, продажба на оръжие, уеб страниците за запознанства и така нататък? Нима и тях можем да вменим като отговорност на интернет провайдерите? По същата причина можете да ги осъдите и за даване на достъп и до YouTube, където също има доста материали, накърняващи правото на благосъстоятелност... "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР