На 1 януари в сила влезе Споразумението за регионално всеобхватно

...
На 1 януари в сила влезе Споразумението за регионално всеобхватно
Коментари Харесай

Днес влиза в сила най-всеобхватното в света споразумение за икономическо партньорство

На 1 януари в действие влезе Споразумението за районно всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), с което се открива зоната за свободна търговия с най-голямо население, най-мащабна стопанска система и търговия и максимален капацитет за развиване в света. Тя обгръща 2,2 милиарда души, а нейният Брутният вътрешен продукт заема 30% от международния. Първите страни в зоната са шест страни-членки на АСЕАН, Китай, Япония, Нова Зеландия и Австралия. Южна Корея ще се причисли към Споразумението на 1 февруари тази година.

Влизането в действие на RCEP ще форсира икономическата интеграция в района, ще се разшири пазарът на страните в него, както и ще даде по-добра бизнес среда и повече благоприятни условия за вложения. 90% от продуктите в района последователно ще реализиран нулеви цени. Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване е на мнение, че RCEP ще се трансформира в „ нов център за световната търговия “, което явно ще увеличи увереността за възобновяване на международната стопанска система.

По-важното обаче е, че влизането в действие на RCEP отразява мощното предпочитание на интернационалната общественост за отваряне, съдействие и свободна търговия. Това е цялостна победа на многостранността над протекционизма. На фона на днешната глобализация международната търговия към този момент се интегрира надълбоко. Влизането в действие на Споразумението още един път потвърждава, че няма да има пазар за протекционизма и едностранността, а мултилатерализмът и свободната търговия ще бъдат наклонност за развиването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР