На 1-ви ноември (по стар стил 19 октомври) православната църква

...
На 1-ви ноември (по стар стил 19 октомври) православната църква
Коментари Харесай

1-ви ноември – Ден на народните будители

На 1-ви ноември (по остарял жанр 19 октомври) православната черква празнува паметта на св. Иван Рилски. 1-ви ноември е определен и за удостояване на делото на  огромните българските държавници, книжовници и революционери, положили основите на модерна България. Защото, приемайки св. Иван Рилски за най-великия български светец и настойник на българския народ, нашите прародители са определили и житието на огромните българи като пример на безрезервност и обич към близък и отечеството, по образеца на св. Иван Рилски.

По самодейност на група български интелектуалци, като Иван Вазов, Михаил Арнаудов, Адриана Будевска и доста други, министърът на националното просвещение в държавното управление на Александър Стамболийски – Стоян Омарчевски – предлага на едно от съвещанията на Министерски съвет през 1922 година, на 1-ви ноември да бъде празнувано делото на българските национални будители. И от 1923 година този ден е дефинитивно избран за обществен празник, след сключване на Закона за празниците и неделната отмора от Цар Борис III, в който публично е добавена и тази дата, като Ден на националните будители. Oт 1945 година до 1992 година празникът е премахнат от българския празничен календар.

Честването на делото на българските будители е обновено по самодейност на проф. Петър Константинов, ръководител на Общонародното съдружие „ Мати Булгария “.

И през днешния ден не можем да не си зададем въпроса какъв е обликът на българския будител, каква е неговата роля, кой е той..? А може би една радиопрограма като „ Христо Ботев “ – стратегия за просвета и обучение на Българското национално радио - е с най-значим „ будителски “ принос в нашето съвременно и към този момент и обезпокоително време…? За това е диалогът в предаването с Митко Новков, шеф на стратегия „ Христо Ботев “.

Митко Новков е магистър по логика на психиката и философия, лекар на Факултета по публицистика и всеобща връзка в СУ „ Св. Климент Охридски “. Той е прочут книжовен критик, медиен наблюдаващ, сценичен, кино- и живописен анализатор. Автор на доста книги и на редица изявления във всекидневния и профилирания културен щемпел. Д-р Новков е притежател на национални награди, сред които „ Джон Паница ” за медиен разбор и „ Христо Г. Данов “ – за показване на българската литература.

До скоро Митко Новков беше виновен драматург на екип „ Драматургични форми “ и началник на Радиотеатъра. Автор и водещ е на предаването „ Премълчаната история “ по стратегия „ Христо Ботев “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР