На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този

...
На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този
Коментари Харесай

5 изложби, които да посетите в Деня на народните будители

На 1 ноември означаваме Деня на националните будители. В този ден се отдава респект на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално избавление, съхранили през вековете духовните полезности на нацията и нейния морал.

Сред имената на най-почитаните национални будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов и други.
 31 окт 2022 | Столична община уважи 250-тия ден на съветската експанзия против Украйна със самобитна " стълбица от книги " със...
Ето няколко събития, които да посетите през днешния ден! А първото е особено за нас, Момичетата,!

 „ Будителките “, Източната врата на Сердика (подлеза на Президентството)  

Ние, " Момичетата от града ", с поддръжката на Столична община ви каним да се запознаете с живота и делото на 15 бележити българки, изиграли голяма роля за пробуждането на нашите сънародници след Освобождението, измежду тях – , Евдокия Филова, Люба Кутинчева, Елисавета Консулова-Вазова, Мара Белчева. Надсловът на изложбата е „ Жените, които трансформират историята “. 

" Проектът възражда загатна за българките, които играят основна роля в осъзнаването на българското общество сред 1878 и 1944 година Създавайки обща памет за тяхната роля в построяването освен на тяхната ера, само че и на актуалното българско общество, ние подбуждаме към прям диалог за мястото на дамата в историята и съвремието ", казват  Левена Лазарова и Косара Чигирева, създателки на самостоятелния женски уебсайт " Момичетата от града " , за които " Будителките " е доста специфичен и персонален план. 

  „ Моите будители “ в Детския център на Столична библиотека

На откриването ще бъдат оповестени и наградени спечелилите в състезанието за рисунка „ Моите будители “, в който са взели участие над 110 деца от 5 до 14 години от цялата страна.

Изложба „ Будителите през днешния ден “, Мраморно предверие в Столична библиотека

Изложбата е проведена от Столична библиотека и Ученическия парламент на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „ Христо Ботев “ и е част от плана „ Училищният вестник – гласът на младите “ 

Изложбата съдържа оригинали на учебните вестници от 1939 година „ Школско звънче “ и „ Нашенче “ – владеене на Столична библиотека, копия на електронни издания, оригинали и копия на учебни вестници от други градове в България, ръчно направена от възпитаници от 2-ро СУ " Акад. Емилиян Станев " в София книга за будителите със публикации от периодическия щемпел.

Изложба „ Велики българи в графиките на Петър Чуховски “

В изложбата са показани истински графики: „ Константин Философ “, „ Черноризец Храбър “, „ Поп Богомил “, „ Иван Рилски “, „ Патриарх Евтимий “, „ Паисий Хилендарски “ и други

Графиките са част от дарението от 260 произведения, направено от брачната половинка на известния български художник проф. Петър Чуховски.

Документалната галерия " Йордан Йовков в фотоси и документи от държавните архиви "

Изложбата показва неповторими архивни материали от ДА „ Архиви “ и РИМ – за живота и творчеството на Й. Йовков.

В изложбата са включени и част от сбирките с редки и скъпи издания на Столична библиотека – първи издания на Й. Йовков, събраните му съчинения, издадени от изд. „ Хемус “ (1938 – 1946 г.).
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР