На 1 ноември, музикантите от Плевенска филхармония и екипът, който

...
На 1 ноември, музикантите от Плевенска филхармония и екипът, който
Коментари Харесай

Плевенска филхармония подкрепи мирния протест на дейците на културата в страната

На 1 ноември, музикантите от Плевенска филхармония и екипът, който се грижи за техническото подсигуряване на работата на оркестъра се включиха в Националния кротичък митинг, който беше проведен в Деня на националните будители отНационална федерация " Култура " към КТ " Подкрепа ".

Това стана на сцената - в град Шумен, където като част от национално турнебеше показана програмата " Световното кино в музика " с присъединяване насолистите Хилда Казасян, Теодосий Спасов и Васил Петров, на сцената ще са още Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов и Михаил Йосифов, под диригентството на Борислав Йоцов.

В знак на съпричастие с националния митинг на дейците на културата в страната, музикантите носеха протестни лентички.

Както Дарик писа, в своя декларация, уредниците от Национална федерация " Култура " към КТ " Подкрепа " показват:

„ В Деня на националните будители, дейците на българската просвета в цялата страна ще излязат на митинг с апел за поддръжка против унизително ниските хонорари на работещите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите, Българското национално радио, Държавната организация „ Архиви “, Българската национална филмотека “.

Увеличение на работните заплати в бранша на не по-малко от 2000 лева и равнене на възнагражденията с сектора „ Образование “, са измежду настояванията, посочени от уредниците на митинга.

Артистите от плевенския Драматично-куклен спектакъл " Иван Радоев щущо се включиха в националния митинг. За Дарик радио, артистът Георги Ангелов, който е ръководител на съюзната организация на „ Съюза на артистите в България “/САБ/ вДраматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “ Плевен, сподели:

„ Подкрепяме митинга, тъй като е извънредно време да се обърне внимание на хората от културата в България, тъй като както спортистите по този начин и те са посланиците ни по света.

Не би трябвало да се подценяват хората в региона на културата, тъй като това са хора, които възпитават и са хора на духовността.

Процентът за просвета от Държавния бюджет би трябвало да бъде вдигнат не на 0,6, а на един %. Крайно време е, нашите управници да схванат, че културата е факторът, който дефинира образа на една нация “.

Във връзка с митинга на дейците на културата впоследните дни наоктомври на входната врата на плевенската концертна зала " Катя Попова " имаше залепен плакат на КТ Подкрепа, който отбелязва идния митинг.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР