На 1 май църквата почита Св. прор. Иеремия, Прпмчк Акакий

...
На 1 май църквата почита Св. прор. Иеремия, Прпмчк Акакий
Коментари Харесай

Томина неделя е, раздаваме боядисани яйца за покойниците

На 1 май църквата уважава Св. прор. Иеремия, Прпмчк Акакий Серски, както и Св. Тамара

Св. Акакий произлиза от българското с. Ново село, Солунско. Деветгодишен го подлъгали да одобри мохамеданството и бил обрязан. Беят на гр. Серес се привързал към него и го осиновил. По-късно Акакий напуснал дома на бея и с цел да изкупи прегрешението си, станал послушник в Хилендарския манастир. Приел монашество и под управлението на духовника Никифор се подготвял за страдалчество. Обезглавен е в Цариград на мястото, което се назовава Пармак-капи на 1.05.1816 година

Имен ден чества: Тамара

Тази година на 1 май се уважава и паметта на Свети Тома, един от 12-те Христови възпитаници, прочут с прозвището Неверни.

Това название идва от евангелските трудове, които описват, че когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен деятел Тома не повярвал и с цел да се убеди в чудото, изискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикрепен на кръста.

На осмия ден от възкръсването си Христос отишъл при Тома и му споделил: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я постави на ребрата ми. И не бъди безверен, а набожен. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали. "

Когато Тома самичък се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за амнистия.

Това моментно обезверение на деятел Тома става въплъщение на миговете на съмнение и подозрение, в които изпада всеки един човек.

Томина неделя е последният ден от седмицата след Великден, наречена Светла или Празна неделя, тъй като е "празна " откъм работа - в седемте дни не се работи.

На Томина неделя дамите наново боядисват яйца и ги раздават за душите на починалите си близки, като имат вяра, че по този начин ще ги предпазят от превъплъщаване.

Имен ден: Тома, Томислав, Томислава
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР