На 1 февруари във Варна изпратиха в последния му път

...
На 1 февруари във Варна изпратиха в последния му път
Коментари Харесай

Варненската опера се раздели с легендарния маестро Борислав Иванов

На 1 февруари във Варна изпратиха в последния му път именития Борислав Иванов, който единствено преди няколко месеца застана пред оркестъра на Варненската опера и своята аудитория за честването на 90-годишнината си. До финален мирис маестрото отдаваше всичките си сили на изкуството и на обичаната си варненска натрупа. 

" Маестро Борислав Иванов живя дълго и пълноценно. На 5 декември 2021 година, малко повече от месец и половина преди кончината му, той беше на работа. Нямаше подготовка, изключително генерална, или премиера на операта, на която да не участва. Следеше директно креативния развой и израстването на оперните колективи - оркестъра, солистите, хора, даваше насоки за работа. През последните години ни беше изключително скъп точно с тези свои методически инструкции. Всички черпехме от богатия му креативен и житейски опит. 

Маестро Борислав Иванов притежаваше забележителна сила, по тази причина и доближи невероятните 70 сезона на диригентския пулт. Доайен на българските диригенти с най-вече изяви в чужбина, той е дирижирал над 4500 спектакъла на 4 континента, от тях 2500 спектакъла и концерти в България и 2000 концерти и спектакли по света. Това е една невероятна креативна биография, за която той бе почетен с огромни български и интернационалните самопризнания. " - това са част от прощалните думи за диригента от екипа на Държавна опера - Варна. 

Беше оповестено, че следва да бъде основан Международен конкурс за млади диригенти „ Маестро Борислав Иванов “. Първото издание ще бъде проведено през 2023 година, когато ще отзвучи и 75-годишнината на Варненския оперен спектакъл.

Кореспондентът на БНР във Варна Даниела Стойнова беседва с Даниела Димова - шеф на Театрално-музикалния продуцентски център, с режисьорката Сребрина Соколова и диригента Страцимир Павлов. Чуйте спомените им в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР