На 1 февруари в Брюксел официално беше открито Българското председателство

...
На 1 февруари в Брюксел официално беше открито Българското председателство
Коментари Харесай

Найден Тодоров: Софийската филхармония е дипломатическият оркестър на България

На 1 февруари в Брюксел публично беше намерено Българското председателство на Съвета на Европейския съюз - в центъра за изкуства " Бозар " концерт изнесе Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров и солисти оперната прима Соня Йончева и огромният наш пианист Людмил Ангелов, с присъединяване на хор " Ваня Монева " с диригент Ваня Монева. Програмата беше пъстра и доста представителна - с произведения от българската и международната съкровищница.

Това показване в Брюксел, най-малко съгласно думите на тези, с които имах опцията да приказвам на идващия ден, е съумяло да убеди доста хора, че България в действителност е част от Европа и че те имат доста какво да научат още за нас - показа маестро Тодоров в предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт ".

Освен за нуждата да се показва по-често българска музика, както по международните подиуми, по този начин и тук, в България, диалогът с диригента продължи за забавния феномен - цикъла концерти " Музиката на Европа ", който показва всеки понеделник в камерната зала " България " със свободен вход музика на всички страни членки на Европейски Съюз. Интересът към тази поредност е толкоз огромен, че всякога пред залата остават искащи да участват, които не съумяват да си намерят места.

Тази седмица също е мощна за Софийската филхармония - в четвъртък солист в " Годишните времена в Буенос Айрес " от Астор Пиацола ше бъде световноизвестната цигуларка Сара Чанг. Тя гостува за трети път у нас, за първи път на Националния ни оркестър с диригент Найден Тодоров.

Повече за гостуването на Софийската филхармония в Брюксел, за цикъла " Музиката на Европа " и за програмата на концерта на 8 февруари чуйте в изявлението с маестро Найден Тодоров в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР