На 1 февруари 2022 г. се отбелязаха 140 години от

...
На 1 февруари 2022 г. се отбелязаха 140 години от
Коментари Харесай

Коя е Дафина – Българската мадона на Майстора



На 1 февруари 2022 година се означиха 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора .

За незнайните архиви и история на българския талант на платното, както и за идните интернационалните начинания и учредяването на стипендия на негово име описа в “Нашият ден “ доктор инж. Красимира Димитрова , изследователка на живота и творчеството на художника и родственица на Дафинка – Българската мадона на Майстора:

“Бих споделила, че “Българската мадона “ като картина е емблемата на галерията в Кюстендил. Това е единствената картина на Майстора, която сменя името си, той я назовава просто “Мома в зелено “. Моделът, който е изобразен е сестра на моя дядо. Те са три сестри, две от тях са рисувани от Майстора.



Т ова момиче умира доста младо и от него остава единствено една картина на Майстора, която е подарена на нашето семейство и една ученическа брошура. Това момиче в никакъв случай не е било снимано на снимка .

Майстора е имал изключително отношение към този модел, демонстрира го, когато тя умира. Остава няколко часа по-късно да плаче не нейния гроб и по-късно го посещава всекидневно, което се прави от най-близките.

После той подарява нейния портрет на фамилията на Дафина, в действителност на моя прародител. Той извънредно рядко подарява масла. Той е правил всекидневно умалени копия на своите картини и ги е давал на моделите или е подарявал рисунки и предварителни работи.



Тази картина пази нещо, което е като фамилна и национална полезност. Картината остана 84 години в нашето семейство, излъчена през четири генерации . Сега може да се открие в непрекъснатата експозиция на галерията в Кюстендил, реставрирана през 2018 година

Летата израснах на село и картината е била постоянно в хола ни. Идвали са да я снимат, писано е за нея в книга. Осъзнаването на тази полезност стана все по-голямо, когато бях в гимназията и желаех да покажа доклад за Майстора и да показва на моите възпитаници по-интересна информация и повече фотоси от негови продукции.

Майстора е приет още приживе и получава доста награди, освен в България. Това, което откривам е, че Дафина е вторият или третият модел, който не е рисуван единствено на една или две картини. Тя е и в композиции на Майстора и в четири обособени портрета. Много е значимо да знаем за неговата човещина и отношението към хората. “






Къща-музей " Владимир Димитров-Майстора " е открита е на 25 юни 1982 във връзка на 100-годишнината от рождението на Владимир Димитров-Майстора. Там Майстора живее и твори през 1926-44. В стаята е съхранена атмосферата , в която е живял създателят . На горния етаж са експонирани фотодокументи , илюстриращи приноса му към българското и международното изобразително изкуство: предмети , свързани с неговия живот и творчество.
Чуйте в звуковия файл радио разходка до село Шишковци и посещаване на къщата-музей „ Владимир Димитров-Майстора “ в “Нашият ден “ с уредника Кирил Иванов . Чуйте още кой протяга ръка на българските гении през днешния ден чуйте от цялостния диалог в звуковия файл.

Снимки: БНР, facebook/ArtGalleryVladimirDimitrov
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР