На 05.07.2023 г. Европейската комисия публикува законодателното си предложение за

...
На 05.07.2023 г. Европейската комисия публикува законодателното си предложение за
Коментари Харесай

ЕК предлага премахване на регулациите за нови ГМО

На 05.07.2023 година Европейската комисия разгласява законодателното си предложение за унищожаване на регулациите за новото потомство генетично модифицирани растения – нови ГМО или по този начин наречените „ нови геномни техники " (НГТ). Предложението отстранява условията за етикетиране, инспекциите за сигурност и всевъзможен тип процедури за отговорност за новите ГМО.
„ Ако Комисията на Европейски Съюз реализира своето, потребителите, земеделските производители и преработвателите на храни към този момент няма да имат бистрота дали растенията и храните, които отглеждат, купуват и употребяват, съдържат нови ГМО или не “, подлага на критика Светла Николова от, член на Коалицията „ За да остане природа в България “. Ужасяващо е да се види, че Комисията всъщност споделя, че рисковете от освобождението на неизпитани нови ГМО в нашите полета и храна не се поемат от агробизнеса, а от потребителите, фермерите и природата. "
Предложението на Европейската комисия за дерегулация значи:
Освобождаване на нови, неизпитани ГМО в природата. Досега не е направена оценка на директните и косвените въздействия от стартирането на нови ГМО в природата. Например не са провеждани проучвания за това по какъв начин новите ГМО взаимодействат с пчелите и другите опрашители, нито по какъв начин развъждането на ГМО може да форсира загубата на биологично многообразие. [1]Премахване на правото на потребителите да знаят, както е несъмнено в европейските контракти, както и в общото законодателство на Европейски Съюз в региона на храните. Като се изключат новите ГМО от условията за етикетиране, потребителите, земеделските производители и цялата хранителна верига към този момент не могат да знаят дали семената, съставките и крайните хранителни артикули, които купуват, съдържат нови ГМО или не. [2]Лишаване на държавните управления от правото им да не разрешават развъждането на нови ГМО на своя територия. От 2015 година насам 17 държавни управления, в това число и България към този момент са забранили развъждането на ГМО [3].Премахване на съществени отговорности за биотехнологичната промишленост, като да вземем за пример даване на способ за изпитване за всеки нов ГМО, който създават. Новото законодателство прави невероятно за земеделските производители и хранителния бранш, които желаят да създават стандартни, биологични или свободни от ГМО храни, да се предпазят от нежелано замърсяване. Европейската комисия предлага методите за тестване да се заплащат от тези, които желаят да избегнат новите ГМО, и да се отстранен обществените регистри за развъждане.Невъзможност за националните органи да управляват сигурността на храните от нови ГМО, защото биотехнологичната промишленост към този момент не е задължена да дава способи за изпитване, нито операторите са длъжни да наблюдават продукта по хранителната верига.Патентите против земеделските производители. Почти всички растения от НГТ са патентовани. Комисията на Европейски Съюз играе в ръцете на международните корпорации за семена, тъй като проектозаконът предизвиква навлизането на пазара на патентовани семена и по този метод монополизирането на семената.Ако тази дерегулация се реализира, в Европейски Съюз ще има поток от патентовани семена, в това число както генетично модифицирани, по този начин и стандартни семена. Това ще има пагубни последствия за дребните и междинните селекционери на семена, фермерите, производителите на храни и потребителите ", споделя Светла Николова от АГРОЛИНК.
Лицата, вземащи политически решения, би трябвало да дадат приоритет на правата на потребителите и опазването на околната среда и здравето пред икономическите ползи на няколко мултинационални компании!

Бъдещето е в едно разнообразно, опазващо природата земеделие и самоопределящо се хранене, което върви ръка за ръка с същинска отбрана на климата и околната среда.

Коалицията „ За да остане природа в България " приканва европейските министри на околната среда и потребителите, както и членовете на Европейския парламент, да отхвърлят предлагането на Комисията. Съветът на Европейски Съюз и Парламентът на Европейски Съюз ще се произнесат по окончателния закон през идващите месеци.

Източници:

[1] https://friendsoftheearth.eu/publication/new-gmos-a-risky-distraction-to-climate-food-security/

[2] https://friendsoftheearth.eu/publication/unmasking-new-gmos-protecting-farmers-consumers-right-to-transparency/

[3] https://food.ec.europa.eu/plants/genetically-modified-organisms/gmo-authorisation/gmo-authorisations-cultivation/restrictions-geographical-scope-gmo-applicationsauthorisations-eu-countries-demands-and-outcomes_en

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР