На 04 декември от 19:00 ч. в Театър Азарян“ ще

...
На 04 декември от 19:00 ч. в Театър Азарян“ ще
Коментари Харесай

Представлението „Илюзии“ се завръща на сцената с обновен състав

На 04 декември от 19:00 ч. в Театър „ Азарян “ ще се състои премиерата на обновената театрална версия на спектакъла по едноименната пиеса на световноизвестния драматург Иван Вирипаев. Режисьор на представлението е Младен Алексиев, а на сцената ще забележим актьорите Елена Димитрова, Неда Спасова, Васил Читанов и Велислав Павлов. Билетите към този момент са в продажба на касите и в на НДК.

На пръв взор „ Илюзии ” е зрелище за съпружеските и интимните партньорски връзки, за неизказаните мисли, усеща и стремежи, само че в още по-голяма степен това е театрален роман за неуловимата природа на истината, която постоянно е релативно и в никакъв случай безспорна. На сцената две млади двойки леко и с възприятие за комизъм ни превеждат през последните дни от живота на две 80-годишни другарски фамилии. Младите приказват за възрастните по този начин, като че ли са били невидими очевидци на всички техни дейности, думи, мисли и усеща през целия им живот. На всичко изречено и споделено по сред им, само че и на всичко недоизказано или защитавано в загадка.



Иван Вирипаев е един от най-успешните и постоянно поставяни модерни съветски драматурзи. Пиесите му намират своя театрална реализация във водещите театри в Русия, Европа и Съединени американски щати. Немалка част от тях са осъществени и в България – „ Кислород ”, „ Сънища ” (със заглавие „ Анатомия на сънуването ”), „ Валентиновден ”, „ Битие 2 ”, „ Танцът Делхи “, „ Пияните “. „ Илюзии ” (2011) е една от по-слабо познатите му произведения и актуалният театър е първата ù и единствена досега реализация на българска сцена.

Спектакълът „ Илюзии ” беше подложен за пръв път от Младен Алексиев през 2013 година в ТР „ Сфумато “, а преводът на пиесата на български език бе изработен особено за потребностите на продукцията от един от потвърдилите се преводачи на модерна драматургия – Нева Мичева. Осем години по-късно текстът и негова актуализирана театрална трактовка ни приканват да създадем дружно една мъдра пауза, в която да поспрем, с цел да погледнем на своя живот в профил и да си напомним какъв брой елементарно могат да бъдат пропуснати „ значимите неща ”. Защото животът е къс, а илюзии дебнат отвред.

Още от СЦЕНА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР