На 01.11.2022 в Деня на народните будители група общественици, журналисти

...
На 01.11.2022 в Деня на народните будители група общественици, журналисти
Коментари Харесай

Общественици и учени казаха НЕ на влизането в Еврозоната без референдум

На 01.11.2022 в Деня на националните будители група общественици, публицисти и учени излязоха с самодейност на полемика в Българска телеграфна агенция за организирането на референдум за участието на България в Еврозоната. Сред участниците бяха икономистите доцент Григор Сарийски, Стоян Панчем (ЕКИП), социологът проф. Михаил Мирчев, публицистите Тодор Беленски, Илия Тенев, Симеон Миланов, а също обществениците Александър Александров, Росен Миленов и психологът Иван Иванов.

По време на полемиката беше изложена солидна икономическа обосновка за какво приемането на еврото на този стадий освен, че няма да се отрази позитивно на България, само че и ще докара до редица рискове и проблеми, измежду които обстоятелството, че ще бъдем задължени да купуваме дългови бумаги на задлъжняли страни като Испания, Италия, Гърция и други. Според тях прибързаното приемане на еврото ще докара и до директни социо-икономически последици и тотално нарушение на всякаква фискална дисциплинираност, застрашаване на българските спестявания и други проблематични моменти, за които комфортно се мълчи.

Изложиха се и други причини срещу приемането на еврото, измежду които загубата на финансов и народен суверенитет, опасността от федерализация на Европа и съответното изгубване на България като страна, изменящата се геополитическа обстановка и новият международен ред, които могат да доведат до фундаментални разтърсвания в Европа, както и финалната десуверенизацията на България.

Беше изтъкнато също по този начин, че е редно да има социална полемика и референдум по въпрос, който касае ориста на българския народ за десетилетия напред, а може би даже и вечно. Известно е, че има процедура за излизане от Европейски Съюз, само че не и за излизане от Еврозоната и едно преждевременно решение, което не е взето демократично, заплашва ориста на българската държавност и нация и изобщо не влиза в благозвучие с необятно прокламираните европейски полезности, измежду които би трябвало да се подрежда и демокрацията.

Участниците в полемиката приканиха всички партии, президентската институция, неправителствени и публични организации, жители и медии да се причислят към едно обществено разискване на заплахите и по този начин наречените плюсове от прибързаното присъединение към Еврозоната. На 05.11.2022 година (събота) в Студентския дом ще се организира и среща, чиято цел е съставяне на предприемчив комитет за организирането на референдум срещу влизането на България в Еврозоната. Организаторите на полемиката общително канят всички жители, партии, Неправителствени организации, медии и специалисти, които желаят, да се причислят.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР