Н ад шестте хиляди острова, съставляващи японския архипелаг, имат ново

...
Н ад шестте хиляди острова, съставляващи японския архипелаг, имат ново
Коментари Харесай

Вулканично изригване в Япония създаде нов остров

Н пъкъл шестте хиляди острова, съставляващи японския архипелаг, имат ново попълнение, откакто учените споделиха, че подводно вулканично изригване на 1200 км южно от Токио е основало нова суша, написа английският вестник The Guradian, представен от "Фокус ". Островът е образуван в Тихия океан на към 50 км южно от Минами Йото, най-южният остров от групата Огасавара.

Бреговата защита на Япония съобщи, че новият остров е с форма на полумесец с диаметър към 1 км. Но в случай че това е някакъв казус, то неговото наличие може да се окаже ефимерно.

After several days erupting underwater, Japan's Fukutoku-Okanoba Volcano broke the surface in mid-August. This PlanetScope image shows the brand-new island and a swirling trail of pumice on August 15, 2021.
— Planet (@planet)
Много ще зависи от това, дали това, което го образува: пепелта и други фрагменти ще устоят на океанското неспокойствие, само че продължаващата вулканична активност може да докара до потоци от лава, които в последна сметка образуват по-трайна твърда обвивка.

Островите, формирани по сходен метод в региона през 1904, 1914 и 1986 година до един са изчезнали заради ерозия. През 2013 година седмици на вулканична активност дадоха начало на остров, който се сля със действителен остров, Нишиношима, с цел да сътвори нова суша, която за известно време приличаше на анимационното куче Снупи.

Watch the moment a volcano erupted and created Japan’s newest island.
— NHK WORLD News (@NHKWORLD_News)
Бреговата защита е разкрила острова в неделя, откакто е следила изригването от въздуха, като екипажът е разкрил и части пемза (вулканична скала), плаващи по морето в необятен регион.

Появата на нови острови в най-южните региони на Япония може да има евентуални геополитически последици, в случай че тяхното разположение разрешава на държавното управление да усили територията на страната, въпреки и единствено с няколкостотин метра.

Въпреки това, даже в случай че най-новата суша оцелее и бъде добавена към територията на Япония, местоположението ѝ наоколо до Минами Йото значи, че е малко евентуално да се наложи смяна в териториалните води на страната или изключителната икономическа зона, написа японската преса.

По тематиката
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Нормалният човек след пет години непрестанно пиянство става пияч. Студентът при същите условия става магистър. Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниЗасега не се постанова евакуация на хората " Бюджетът на АПИ за 2021 година е разграничен на две ", съобщи на брифинг районният министър. Какво изясни тя: " Тежестта на решението е в самото Народно заседание ", съобщи премиерътМеркел скоро ще предложи подпомагане на прилежащите на Афганистан страни, с цел да бъде арестувано придвижването на бежанци към Европа " Записите не са били укривани ", съобщи депутатът ГЕРБ във връзка видеоклиповете от 10 юли 2020 г.Здравният министър разиска през днешния ден ограниченията, които следва да се подхващат по отношение на предстоящото нарастване на заболеваемостта от COVID-19 у насПринц Хари е служил в Афганистан в състава на кралските военновъздушни силиСпоред състава на Върховен касационен съд съдбоносен мотив в поддръжка на настояването за налагане на по-лекото наказване е двадесет и една годишната възраст на подсъдимияПроектът на решение за внасяне на отчет бе импортиран от " Демократична България ", Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Изправи се БГ! Ние идваме " Между втората и третата доза би трябвало да минат 180 дниНинова: Готови сме за избори, не сме обсъждали формата " Нашите хора са мюсюлмани и ние не сме тук, с цел да ги обръщаме към исляма " Властите допускат, че става дума за по-заразния вид на вируса – Делта, макар че секвенирането на генома към момента е в ходЗайкова съобщи, че претекстовете за актуализация на бюджета са правилни, само че към този момент са остарелиПрез август 2018 година астронавтите се втурнаха да поправят дупка, която се появи във външната стена на капсулата „ Союз “ в орбиталната лаборатория Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР