Н ад един милион европейски зелени сертификати са изтеглени през

...
Н ад един милион европейски зелени сертификати са изтеглени през
Коментари Харесай

Българите изтеглиха над милион COVID сертификата

Н пъкъл един милион европейски зелени документи са изтеглени през Националната здравно-информационна система (НЗИС), заяви "Информационно обслужване ".

Само за вчерашния ден, когато бяха оповестени новите противоепидемични ограничения, са изтеглени близо 50 000 документа за COVID-19, като 65 на 100 от тях са декларирани след 19.00 часа. В момента хората теглят по над 1000 документа на минута.

В реалност тази, които разполагат с подобен документ в България, са доста повече, защото част от тях са ги получили от персоналните си лекари или имунизационни центрове на хартия.



Системата за генериране на европейски Коронавирус документ, която беше построена от "Информационно обслужване ", влезе в употреба на 1 юни 2021 година България беше измежду първите седем страни, които започнаха издаването на документа, 30 дни преди европейският правилник да стане наложителен за всички страни от Европейски Съюз.

"Информационно обслужване " АД издава само документи в сходство с условията на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент. Пълният текст на регламента може да прочетете.

До този миг системата е генерирала общо 1,393 млн. документа за приключен имунизационен цикъл. Близо 10 000 са документите за сложена бустерна доза. Над едни милион са издадените документи за отрицателен резултат от проучване за ковид, а над 43 000 са за преболедували COVID-19, които са доказани с позитивен PCR резултат.



Потребителите могат да изтеглят своя електронен вид на документа от и да го съхраняват в мобилните си устройства. През август 2021 година "Информационно обслужване " АД обезпечи опция цифровите документи да се изтеглят във формат PKPASS, което разрешава документът да се съхранява в приложение вид "портфейл " на мобилни устройства с операционни системи Android и IOS.

Разработената функционалност облекчава оптимално жителите, които няма да се постанова да носят хартиения вид на документа, а също и проверяващите, които елементарно и бързо могат да верифицират документа посредством QR код. Сертификатът е наличен и в PDF формат, който е подобаващ за разпечатване на хартия.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР