Мярката за финансиране на нови големи мощности за производство на

...
Мярката за финансиране на нови големи мощности за производство на
Коментари Харесай

Д-р инж. Веселин Тодоров: Мярката за големи ВЕИ и батерии трябва да позволи достъп и на по-малки инвеститори

Мярката за финансиране на нови огромни мощности за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници и предпазване на електрическа енергия с акумулатори по Плана за възобновяване резистентност към момента няма да започва, тъй като не получава утвърждение от Европейската комисия. Причината за забавянето й е извършеното публично разискване по процедурата през октомври предходната година, което провокира неодобрение от страна на бизнеса и браншовите организации, поради опасенията им от неравнопоставеност и пропуски в техническите елементи по мярката.

Съгласно процедурата се планува поддръжка за построяването и консолидираното в електрическата мрежа на нови мощности за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници, общо 1 425 MW, в комбиниране с 350 MW уреди за предпазване на електрическа енергия. Сдружение „ Соларна Академия България " входира несъгласие за критериите на процедурата по време на публичното разискване, защото съгласно специалистите има сериозна неравнопоставеност за претендентите. Експертите от организацията обърнаха внимание на това, че заложените критерии в процедурата не подхождат на поставените цели и разказани по този метод са причина за използуване със средствата. Според тях механизмът за систематизиране на средства включва критерии, които са несъразмерни и си опонират, като по този метод може да се стигне до ориентиране на средствата към стеснен брой предприятия, които не попадат във фокуса на икономическите субекти, които би трябвало да бъдат подкрепени от Плана за възобновяване и резистентност.

„ При оповестяването на публично разискване, представителите на ВЕИ бранша рагирахме остро и поискахме незабавно преразглеждане на изискванията, защото мярката трябваше да бъде ориентирана към микро, дребни, междинни и огромни предприятия, само че условията за съществуване на активи изцяло изключваха по-малките вложители. Според нас може да се реализира резистентност и баланс на енергийната система, в случай че процедурата разрешава финансирането на повече и по-малки планове ", разяснява доктор инж. Веселин Тодоров - ръководител на Сдружение „ Соларна Академия България ".

Според специалистите на Сдружение „ Соларна Академия България ", страната ни би трябвало да заложи на тактика за създаване на децентрализирана енергийна система и да се ориентира към вложения в по-малки, само че повече ВЕИ планове. По този метод се обезпечава по-оптимално потребление на възобновимата сила, както и попречване на загуби при разпределението по електрическата преносна мрежа, което прави процеса по-ефективен от икономическа и екологична позиция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР