Мярката на правителството е драстична: затварят Лисабон за два дни

...
Мярката на правителството е драстична: затварят Лисабон за два дни
Коментари Харесай

Драстична мярка: затварят Лисабон заради Делта мутацията

Мярката на държавното управление е фрапантна: затварят Лисабон за два дни и половина поради тревожното повишаване на новите инфекции с ковид. От петък следобяд до понеделник сутринта общо 2,8 милиона поданици ще имат право да напущат португалската столица и района към нея единствено при съществуване на извънредно належаща причина. Мярката важи и за хората, идващи извън - в Лисабон ще може да се влиза единствено по изключение.

" Мярката е неизбежна "

В рамките на 24 часа в Лисабон бяха регистрирани 928 нови инфекции, което е най-високата стойност от 19 февруари насам и съставлява към 75% от всички нови случаи на болест в Португалия. При това в района на столицата Лисабон живеят едвам 27% от всички поданици на страната. Правителствената говорителка Мариана Виейра да Силва удостовери, че в Лисабон сега мощно се популяризира така наречен Делта разновидност на ковид, която беше открита за пръв път в Индия. „ Не е елементарно да се взимат сходни ограничаващи ограничения. Но те ни се костват неизбежни, в случай че не желаеме обстановката в Лисабон да обхване цялата страна “, съобщи говорителката.

След като се беше трансформирала в същинско огнище на болестта, през зимата Португалия сполучливо овладя пандемията, а напролет имаше даже едни от най-ниските стойности на нови инфекции в цяла Европа. Затова локдаунът в Португалия беше преустановен на 1 май след общо пет месеца и половина строги ограничавания. Междувременно обаче новите инфекции още веднъж порастват. По данни на Европейската работа за наблюдаване и надзор на болесттите, за малко време стойностите са нарастнали от 55 на 87 случая на 100 000 поданици в границите на 14 дни.

" Никой не може да подсигурява, че няма да има нов локдаун "

Португалският президент Марселу Ребелу ди Соза до неотдавна изрично отхвърляше опцията за нов локдаун. Докато броят на пациентите с COVID-19, които постъпват в болница, остава относително невисок, равнището на новите болести единствено по себе си не може да служи като опрощение за нови фрапантни ограничавания, съобщи той. Премиерът на страната Антониу Коща се изрази по-предпазливо. „ Никой не може да подсигурява, че няма да бъдем принудени да обявим нов локдаун “, съобщи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР