Мярката 60/40 беше предложена за времето на извънредното положение и

...
Мярката 60/40 беше предложена за времето на извънредното положение и
Коментари Харесай

Министър Сачева: Схемата 60/40 ще продължи и след извънредното положение

Мярката 60/40 беше препоръчана за времето на изключителното състояние и важи за три месеца – март, април и май, доникъде на юни, дали тя ще претърпи развиване и дали ще претърпи промяна към 60/0, занапред ще се вършат разбори и ще се разисква. Към момента мярката обгръща 42,6% от секторите хотелиерство и туризъм. Щом този миг 7130 души от ресторантьорството с запазили своята работа и са получили пари от Национален осигурителен институт. Това заяви по Нова тв министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

Министърът заяви, че 40-те %, които работодателят дължи на служащите си, постоянно идват от негови спестени средства. „ В момента множеството хотели и заведения за хранене правят ремонтни действия, облагородяват терените си, т.е. – приготвят се за сезона “, добави Сачева.

Все още се разискват опциите за подкрепяне на туризма, още се разисква въвеждането на ваучерова система, като евентуално схемата ще продължи и след края на изключителното състояние, като са вероятни доста разновидности, само че всичко е въпрос на калкулации. Цената на тази рецесия би трябвало да бъде платена от всички, по тази причина е и смисълът на тази мярка, при която рискът се разпределя сред служащия, работодателя и страната, като въпреки всичко в държавния бюджет да постъпват средства. Иначе няма от кое място да се изплащат помощи.

Общо безработните са 291 хиляди, които са регистрирани. Тези, които са без никакви благоприятни условия за помощи, са към 12 000. Те са една огромна категория хора, които до момента са работили в неофициалната стопанска система, без трудови контракти, на друг % в заведение или търговски обекти, добави министърът. Близо 88 хиляди души са регистрирани в Бюрата по труда от началото на рецесията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР