МВР се оплака, че прокуратурата го притиска заради проверка, която

...
МВР се оплака, че прокуратурата го притиска заради проверка, която
Коментари Харесай

МВР се оплака от прокурорски натиск по проверки на жената на Гешев

МВР се оплака, че прокуратурата го притиска поради инспекция, която прави, на дамата на основния прокурор Иван Гешев, Детелина Ханчева. Ведомството на Бойко Рашков ще алармира Висшия правосъден съвет с искане за инспекция дали е оказван напън и интервенция при условието на материалите по преписката от върховен магистрат, както и ще сезира антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Проверката, която е мотив за следващия спор сред двете институции, се прави по сигнал, подаден от гражданското придвижване " БОЕЦ ". В него се твърди, че Ханчева, която е юрист, е взела участие в машинация с парцели в с. Волуяк. " БОЕЦ " цитира правосъдно решение, съгласно което парцелите са ѝ били дарени през 2005 година от 81-годишен мъж. После обаче четирима души завеждат дело, с цел да си върнат собствеността. През 2012 година съдът признава, че те са същинските притежатели. 

По информация на самия Гешев, жена му е давала сведения в ГДБОП.  от края на м.г. Гешев дефинира това като напън върху себе си.

На 5 януари Специализираната прокуратура е изискала всички материали по преписката с претекста, че те се отнасят за магистрат и следва неотложно да се дават, разгласи през днешния ден Министерство на вътрешните работи. Но акцентира, че сигналът и инспекцията не съдържат данни за закононарушения, осъществени от магистрати. Затова и спецпрокуратурата не е способена да води следствието и да изисква материали по тази инспекция. " Основателно поражда въпросът каква е повода спецпрокуратурата да изисква материали, въпреки да знае, че не е способена по случая ", се споделя в известието на Министерство на вътрешните работи.

Министерство на вътрешните работи са пратили всички материали по инспекцията на спецпрокуратурата и по този начин следите им се губят. На 22 март вътрешното министерство е поискала информация от държавното обвиняване за взетото отношение по изпратените материали от инспекцията. До момента отговор няма, изяснява Министерство на вътрешните работи.

Спецпрокуратурата не видя проблем с условието на инспекцията, защото писмото им било условно - МВР да им прати материали  само в случай че работи против магистрати. От спецпрокуратурата обаче през днешния ден не дадоха отговор какво са създали с материалите, пратени им от Министерство на вътрешните работи.

Вътрешното министерство изяснява още, че против Ханчева има и още една инспекция. Тя е почнала на 4 декември 2021 година по сигнал на някогашната зам.-кметица на столичния регион " Младост " Биляна Петрова. Той още веднъж е обвързван с имотни покупко-продажби.

А на 12 януари в МВР е получено и още едно писмо, този път от Софийската градска прокуратура, с което се изискват материалите по инспекцията. От писмото на прокуратурата, с което " Сега "  се срещна, се вижда, че тя е почнала работа по сигнал на някой си Иван Петров. Той твърди, че шефовете на националната полиция, ГДБОП и полицейски чиновници са направили закононарушения по работа, като са проверявали магистрати, на което по закон нямат право. По този мотив обаче СГП изисква даването освен на материалите по този случай, само че и информация за всички осъществени от страна на Министерство на вътрешните работи предварителни инспекции от началото на 2020 година насам, свързани с магистрати. Неясна остава за Министерство на вътрешните работи повода, заради което СГП излиза отвън обсега на предоставената извънпроцесуална инспекция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР