МВР се опитва да предотврати задаващото се напрежение и струпването

...
МВР се опитва да предотврати задаващото се напрежение и струпването
Коментари Харесай

МВР пусна "хвърковати чети" да подменят личните документи

МВР се пробва да предотврати задаващото се напрежение и скупчването на хора пред полицейските ръководства за промяната на към 2 милиона персонални документи тази година. Затова стартира да изпраща " хвърковати чети " при чиновниците на по-големите компании, с цел да ги улесни на място при подмяната на документите им за идентичност. Както " Сега " писа, от пролетта се задават безпорядък и опашки пред полицейските ръководства, защото тогава изтича 10-годишната годност на персонални карти, паспорти и шофьорски книжки на милиони българи. През 2021 година също би трябвало да бъдат заменени над 1.5 млн. персонални документи. 

В опит да предотврати напрежението вътрешното ведомство започва засилена акция по предварителната им замяна, като прикани хората да го сторят до април-май, когато администрацията не е чак толкоз натоварена. Освен на място в полицейските ръководства, те могат да го създадат и по електронен път.

Очевидно апелите не са дали резултат, тъй като в този момент Министерство на вътрешните работи включва и " мобилни екипи ". В Пловдив, да вземем за пример, новата акция започва преди няколко дни в комбината за цветни метали край града, където работят към 2000 души. На място на работещите бяха попълнени нужните документи и им бяха взети биотричните им данни, с цел да бъдат издадени новите персонални документи. Целта на услугата е да се понижи напрежението по подмяната, изясни Костадин Марков, шеф на бранш " Български документи за идентичност " – БДС в Пловдив.

От управлението на пловдивската регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи са разпратени писма до всички огромни предприятия в града и района, в които им припомнят за подетата акция за обновяването на персоналните документи, както и за опцията да се възползват от мобилните екипи. Освен персоналните карти и паспортите, при тези екипи могат да се сменят и шофьорски книжки.

Тези " хвърковати чети " обаче ще бъдат разполагаем единствено през януари, февруари, март и април, защото по-късно екипите би трябвало да са на място в РПУ-тата, с цел да посрещнат напора. При потребност се планува екипите да могат да работят и през почивните дни.

Само в Пловдивска област през тази година би трябвало да бъдат сменени над 200 хиляди документи за идентичност. От Министерство на вътрешните работи напомнят, че промяната може да стане във всяко районно полицейско ръководство в региона, без значение от непрекъснатия адрес на заявителя. Очаква се най-натоварен да бъде интервалът юли-август, когато се прибират в страната българските жители, пребиваващи непрекъснато в други страни. Натоварен интервал ще е и краят на годината, когато изтича валидността на максимален брой персонални карти и паспорти.

Мобилни групи на Министерство на вътрешните работи работят и в Хасково. Очаква се сходна акция да има и в столицата, както и в други по-големи градове в страната.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР