МВР се опита да забрани рок фестивала в с. Секулово,

...
МВР се опита да забрани рок фестивала в с. Секулово,
Коментари Харесай

МВР забрани рока, щял да изнерви циганите

МВР се опита да забрани рок фестивала в с. Секулово, а като причина посочи допустимо най-абсурдната - музиката щяла да настърви локалните роми и да аргументи всеобщи вълнения. Ако това ви звучи като неновина, то възбраната от районното ръководство в селото я има черно на бяло. Тя гласи:
По-голямата част от жителите на с. Секулово са от ромски генезис. Това фактическо състояние, както и планувания нетрадиционен за културата на ромския етнос тип музикални осъществявания, основават предпоставки за осъществяване провокационни дейности на етническа основа, които е допустимо за прерастнат в всеобщи нарушавания на публичния ред.

Свързахме се с един от уредниците на "Енигма рок " - секретарят на локалното читалище "Христо Ботев -1941 ". Въпреки напътствието на Министерство на вътрешните работи, фестивал в селото е имало и по думите на Божидар Христов - той е бил доста сполучлив, а ромите са били едни от доста, които са се забавлявали под звуците на рока.

"Събитието се организира с голям триумф, без етническо напрежение, а всички бяха доста щастливи, че в селото има такова събитие. За ромите това е разкриване на една нова врата ", показа пред "Офнюз " Христов.

На "Енигма рок " в с. Секулово са свирили най-вече български банди като SEVI, Mirror, Sanitarium, Pizza и други. От сцената на локалния стадион е звучал блус, пънк, рок и траш, който за Министерство на вътрешните работи е рисков за ромите.

Въпреки възбраната на Министерство на вътрешните работи, позволение от огромната община Дулово има и това дава път на феста да се организира. Проблемът, съгласно Христов, идва от кмета на селото. Именно Хакъ Ибрям подал сигнал до локалното районно управление (на МВР) за фестивала.

Попитахме Божидар Христов по какъв начин и за какво са решили да вършат рок фест в дребното силистренско село. "Първото и най-главно бе любовта към музиката на мен и ръководителя на читалището. А и не виждам спънка тук да се прави такова събитие. В Каварна ромското население също е преобладаващо, а знаете за триумфа на рок фестивала там. "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР