МВР също ще може да охранява лица и да дублира

...
МВР също ще може да охранява лица и да дублира
Коментари Харесай

Парламентът преодоля ветото на Радев върху паралелното НСО


Министерство на вътрешните работи също ще може да охранява лица и да дублира функционалностите на НСО. Това дефинитивно реши Народното събрание, откакто болшинството през днешния ден съумя да преодолее ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи.

Депутатите спореха близо два часа за това ли потребност от редом НСО. В последна сметка в поддръжка на ветото гласоподаваха 59 народни представители, 136 бяха срещу. С което законопроектът бе наново признат.

С променита в Закона за Министерство на вътрешните работи се разпореждат охранителни функционалности върху новосъздадената дирекция в Министерство на вътрешните работи „ Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма “. Според президента това ще докара до излишно повтаряне с работата на Национална работа за защита (НСО), както и до неефективно и безрезултатно консумиране на държавен запас, без това да докара до повишението на сигурността.

Мотивите на президента бяха подкрепени в пленарната зала от „ Българска социалистическа партия за България “. Според депутата Красимир Янков прехвърлянето на функционалности от НСО към Министерство на вътрешните работи повдига „ сериозен въпрос за действието на системата за сигурност “, а честите промени в законодателството в тази област водят до „ неустойчивост и неустановеност “ във връзка с чиновниците и поставените задания.

Промените в Закона за Министерство на вътрешните работи плануват повтаряне на функционалности и заплаха от конкуренция сред служби. Това е неприемливо, предизвести Иван Иванов от левицата. Министерство на вътрешните работи би трябвало да се занимава с действия, които са му предоставени по Конституция и са разказани в Закона за Министерство на вътрешните работи, добави депутатът. Иванов предложи Министерство на вътрешните работи в идващите дни и месеци да концентрира своитеусилия към постигането на неговите главните цели и функционалности – да обезпечава публичния ред в страната и сигурността на жителите.

Вече имаме образец за повтаряне на функционалности на служби – Държавна организация „ Технически интервенции “ и сходната по функционалности и задания работа в ДАНС. Това докара до понижаване на размера на работата на ДАТО, до стесняване на нейния кадрови капацитет, до понижаване на подадените заявките към нея за осъществяване на нейните интервенции, бе мнението на Филип Попов, секретар на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “, от трибуната на Народното събрание.

Според него Министерство на вътрешните работи има задоволително необятен кръг от задания и пълномощия, с цел да се занимава с повтаряне на функционалностите на НСО.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР